Нов вид динозавър открит в Аржентина

Като дракон от приказка

Нов вид динозавър открит в Аржентина | StandartNews.com

Нов вид динозавър открит в Аржентина

Палеонтолозите в Аржентина са изровили останки на неизвестен на науката вид динозавър. Вкаменелостите били забелязани в Патагония и се предполага, че този вид динозаври са имали необикновен гръбнак с прекомерно остри и дълги шипове.

Смята се, че този вид, наречен от учените Bajadasaurus pronuspinax, е живял преди 140 милиона години, бил е по-скоро тревояден и е бродил по земята по време на кредовия период. Експертите смятат, че шиповете по гръбнака му са вид рога, които са му служели както при отбрана, така и при нападение, а освен това са разкрасявали мъжките екземпляри и са ги правели по-сексуално привлекателни. А разширяването на гръбнака на древното животно най-вероятно е помагало за регулиране на температурата на тялото му. Освен това се предполага, че масивните шипове може и да са прикривали гърбица като при камилите, която да е служила за съхраняване на запаси.

Пабло Галина, учен от Националния съвет за научно-технически изследования, обяснява: Тези шипове би трябвало да са имали кератиново покритие, подобно на това в рогата на бозайниците. Ако бяха просто открити костни структури или покрити само с тънка кожа, те биха били лесна плячка при нападение на други животни. Палеонтолозите твърдят, че Bajadasaurus pronuspinax е принадлежал към семейство зауроподи, групи динозаври с удължени шии, неголеми глави и дълги опашки.

Сега вкаменелостите на Bajadasaurus са изложени в Центъра по културология в Буенос Айрес.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай