Нострадамус откри огледалото на страха

Тълкуватели намират в неясните стихове и смъртта на Даяна, и управлениетона Тръмп. Използват ги за пропаганда и нацистите, и съзниците

Нострадамус откри огледалото на страха | StandartNews.com
  • През 16-и век, когато вилнее Черната смърт, славата на ясновидеца расте много по-бързо от критиките към него
  • Тълкуватели намират в неясните стихове и смъртта на Даяна, и управлениетона Тръмп. Използват ги за пропаганда и нацистите, и съзниците

Разказвали ли сте си страшни случки като деца? Не само малчуганите го правят, но и големите обичат да гледат филми на ужасите. Обществата са склонни да да обръщат голямо внимание на апокалиптични истории, забравяйки предупреждението на Ницше: "Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб". Колкото по-тревожна е епохата, толкова повече внимание се обръща на различни предсказания. А името на Нострадамус присъства неизменно.  Дали наистина ясновидецът е провидял всички значими световни катастрофи, както му приписват? За някои той е велик пророк, а други са на мнение, че е шарлатанин.

 

Със сигурност обаче с неясните си четиристишия, издадени в книгата му "Les Propheties"на 1 март 1555 г., той е оставил огледало, в което всеки може да види страховете си.Произведенията му засягат теми за войни, убийства, разрушения, катаклизми. Те звучат като записани на хартия кошмари. По това време Европа е раздирана от глад, войни и болести, а инквизицията е ожесточена. Вилнее Черната смърт, хората са изплашени и тревожни.  

Смята се, че французинът е предсказал събития като големия пожар в Лондон, Френската революция,войните на Наполеон, Втората световна война, смъртта на Кенеди и принцеса Даяна, рухването на Двете кули в САЩ, урагана Катрина и, разбира се,  ковид пандемията. А за 2021 г. тълкувателите откриха пророчество за климатичен апокалипсис.  Щом нещо е предсказано, значи е предначертано да се случи - виновни няма.

Мишел дьо Нострадам е роден през 1503 г. в градчето Сен Реми в семейството на търговец на зърно, който бил и нотариус. Произхожда от род на евреи, приели католицизма.Според легендата прадядо му е бил кралският лекар Абрам Соломон.

През 1519 г. Мишел се записва в университета в Авиньон. Година по-късно обаче учебното заведение е затворено заради чума. В следващите 8 г. той обикаля Франция, Италия и Испания и търси билки, от които прави лечебни отвари. През 1529 г. се записва в университета в Монпелие, но е изключен, след като ръководството научава, че е работил като аптекар - низвергната професия по това време. Има съмнения дали по-късно Нострадамус отново се е върнал да учи в университета, пише "Списание 8".

Според мълвата обаче той лекувал различни болести и дори чума, макар че съпругата и двете му деца умират от нея. Създава "розово хапче", за което се вярвало, че предпазва от заразата. Освен от медицина се интересува от астрология и алхимия. Тълкува йероглифи и обича да готви.

Дори публикува книга за козметика и кулинария. В трактата има съвети как да си изрусите косата, да си направите лаксатив, паста за зъби и таблетки за смучене с аромат на роза.  Кулинарните рецепти са за марципанова паста, захаросана портокалова кора, мармалад, сладко от череши, консерва от круши и желе от дюля.

Нострадам дава и рецепта за любовно сладко

направено от ябълки, мандрагора и кръв от врабчета,  което се смятало за мощен афродизиак.

Към 1530 г. става един от най-търсените гадатели и лечители. През 1547 г. започва да прави мащабни пророчества и славата му се разнася из цяла Франция, Европа и по света. Известността му  го отвежда в кралския двор в Париж. Повикан е лично от Катерина  Медичи, съпруга на Анри II, за да прави хороскопи на децата й. Говори се, че гадателят й е предсказал за възкачването на Анри Наварски на трона през 1589 г.

През 1555 г. Нострадамус е назначен за личен астролог на крал Анри II. Едно от най-известните му предсказания е свързано със смъртта на монарха. По време на рицарски двубой черепът на Анри е пробит от парче от счупеното копие на неговия съперник. Нараняването е фатално и след продължителна агония кралят умира.

Това вече е описано в 35-тото четиристишие от първата глава в "Пророчествата":

"Млад лъв ще надмине стария, На бойното поле в един двубой Той ще пробие очите си през златна клетка. Две рани в една, след което ще умре от болезнена смърт".

Нострадамус дори предсказал собствената си смърт. На 1 юли 1566 г. той казал на своя ученик Жан-Еме дьо Шавини: "На разсъмване вече няма да ме намериш жив!" И умрял на  следващата сутрин.

Но звездните му карти, макар и боготворени от обикновените хора, са били яростно критикувани от професионалните астролози. Те твърдят, че пророкът няма достатъчни познания и хороскопите му не са верни.Това обаче се случва точно когато епидемията от чума се е развилняла със страшна сила и убива една трета от европейското население. Така че тези, които се нуждаят от предсказанията на Нострадамус, са много повече от критиците му.

Пророчествата са изразени в стихове, наречени катрени. Те са обособени във векове /глави/. Смята се, че  обхващат период, стигащ до 3797 година, а общият им брой е 6338.

Катрените са написани на език, който дори съвременниците на Нострадамус трудно са разбирали. Ясновидецът използва старофренски c включeни дyми и нa лaтинcки, гpъцки, и итaлиaнcки. Неяснотата пoзвoлявa шиpoкa интерпретация и cвъpзвaнe cъс cъбития, cлyчили ce пpeз paзлични eпoxи. Едно от обясненията за мъгляво написаните видения е, че така Нострдам се опитвал да избегне внимание от страна на инквизицията. Друга особеност на творбите му е почти пълното отсъствие на конкретни дати за прогнозирани събития, пишеnaked-science.ru.

Ето например как звучи пророчеството, за което се смята, че описва Хитлер:    

"Зверовете, ожесточени от глад, ще прекосят реките. По-голямата част от лагера ще бъде срещу Хистър. Великите ще бъдат влаченив желязна клетка, когато Рейн обърне внимание на детето на Германия".

Хора с въображение виждат лидера на Третия райх в мистериозния "Хистер". Според критиците обаче това било древното име на река Дунав - Истра.

Единствените, които безусловно вярват в истинността на това предсказание, са нацистите. Малко след като Германия нахлува в Полша през 1939 г., Магда Гьобелс, съпруга на Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата и просвещението в Нацистка Германия, попада на пасаж в книгата на Нострадамус, който тя интерпретира като "ясна победа на Германия". Гьобелс разпорежда да бъдат отпечатани брошури с "пророчеството", които да бъдат разпространени както в Германия, така и в страните, които запазват неутралитет.

Съюзниците отвръщат на удара - те разпръскват също такива пропагандни брошури над окупираните от Германия страни, в които пише, че всъщност Нострадамус е предсказал краха на нацистите.

Според някои изследователи, посланията на Нострадамус не трябва да се приемат буквално, защото в тях се съдържа определен астрологичен код. Руският поет Борис Воронов е разработил математически метод, наречен "формулата на Цезар", с помощта на който сравнява поетичните редове с дати. Воронов твърди, че

за 2020-2021 г. Нострадамус е предсказал "голям смут"

на сушата и морето, който ще започне след "кратък отдих", а най-много от този смут ще страдат животните. Освен това в пророчеството се споменавало за огромна "странна, привлекателна и страшна" вълна, както и за двама "велики благодетели", на чиято помощ ще се разчита.

Според поета текстът, който той е получил по своята формула, може да означава възобновяване на военните действия в Сирия или още по-напрегната ситуация около Иран, както и за намесата на световните лидери за овладяването й.

Тълкуватели смятат, че в едно от четиристишията, в което се говори за "Голям, безсрамен дърдорко, който ще бъде избран за водач на армия", се визира президентът на САЩ  Доналд Тръмп. Краят на стиха гласи:  "Мостът е счупен, а градът стана на прах".

В социалните  медии се твърди, че Нострадамус е описал коронавируса в глава  2, четиристишие 6:

"Близо до портите, вътре в два града ще има два бича, подобни на които никога не са били виждани. Глад в чумата, хора, повалени чрез стомана, плачат към великия безсмъртен Бог за облекчение."

Да, нужно е голямо въображение, за да разпознаеш в тези редове COVID-19. Но в същото четиристишие бе видяно и пускането на атомните бомби от САЩ над Хирошима и Наказаки през август 1945 г. Жан-Чарлз де Фонтбрюн пък открива в него падането на Берлинската стена.

"За времето си Нострадамус може да се счита за ерудит. Но името му не стои до тези на Леонардо да Винчи или Николай Коперник. Нострадамус става евтина сензация. В неговите пророчества хората все още се опитват напразно да открият това, което той никога не е казвал. Аз вярвам, че Нострадамус е притежавал и мощна интуиция. Интуитивната концепция обаче е спорен въпрос, досега никой не е успял да идентифицира алгоритмите на интуитивното познание", казва писателят и кандидат на историческите науки Алексей Пензенски.

Но какво ще кажете за това:

"Болести унищожени, светът става малък.  За дълго време земите ще бъдат населени в мир.Хората ще пътуват безопасно по въздух, суша, морета и вълни. И тогава войни ще почнат пак". (В1 Ч63)

Не е ли това нашият свят, описан през 1555 година?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай