Николов: Да не прибързваме, че пожарът в Пловдив е умишлен

Николов: Да не прибързваме, че пожарът в Пловдив е умишлен | StandartNews.com

Не трябва да прибързваме с твърденията, че пожарът в Пловдив е умишлен. Това обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов в студиото на „Тази сутрин" по бТВ.

Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост . . . И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки, заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, уточни Николов.

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел". Така той коментира твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, смята главният комисар.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак" преди 30 години, посочи той. „Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно", заключи Николов.

Главният комисар коментира и пожара в Сакар, който все още не е потушен. От днес сутринта вече не се браним от пожара, а го атакуваме, заключи Николай Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай