Незряща жена сбъдва мечтата на живота си

Незряща жена сбъдва мечтата на живота си | StandartNews.com

За хората, които обичат това, казват, че имат бензин в кръвта. Скоростта определя самочувствието, а разкъсаните гуми са трофей.

От малка Мария посещава различни състезания на Формула 1 с баща си. И двамата са фенове на бързите скорости. Казва, че това е адреналин, който винаги е обичала. Моментът, в който заставаш на завоя, а автомобилите пилят гуми на сантиметри от теб – тогава се чувстваш истински жив.

Или поне така е за всички любители на високите скорости. Така е и за Мария. Когато била малка баща й я водел често на различни състезания, за съжаление обаче никога не се е качвала на такава кола – нито да я подкара, нито да се повози.

Преди около две години Мария губи зрението си. Две поредни катастрофи се оказват решаващи за нейното състояние. Само че тя не е участник в тях, а просто жертва. Първия път пресича на зелен светофар, когато кола връхлетява върху нея. А 6 месеца по-късно, докато чака автобуса на спирка, той не успява да вземе завоя – за да го избегнат всички чакащи отскачат назад – включително и Мария и тя удря лошо главата си. Малко по-късно се оказва, че ударът е решаващ за зрението й.

„Беше неделя вечерта, аз шофирах на магистралата, установих, че загубвам зрението си на лявото око. С помощта на хора по пътя и полицаи, влизайки в София, те ме закараха в болница и там докторката ми каза: Вие ще си загубите окото и аз няма какво да направя! И ме пусна да си ходя сама вкъщи. Казват, че може би тогава е трябвало да се реагира по-бързо, до 6-тия, 12-тия час. При което на следващия ден бях напълно ослепяла."

Въпреки трудностите Мария вече 2 години посреща всяко ежедневно изпитание с усмивка. Научила се е на всичко сама и не се оплаква от нищо. Не се обвинява, даже напротив – има своето собствено обяснение за това, което й се е случило. Според нея, в момента, в който е приела живота си за даденост и си е повярвала твърде много – тогава съдбата й е поднесла това изпитание като урок.

„Бях станала много самоуверена, властна, собственически управляваща света около себе си. Но предполагам се вижда, че сега не съм такава."

За да задържим ярката усмивка на Мария за по-дълго й подготвихме изненада. Сбъднахме една от нейните мечти – да се повози на високоскоростна кола и дори да разкъса гумите заедно с шофьора – 8-кратния шампион на България Димитър Илиев.

Той прие да помогне с изненадата без капка колебание. А и по неговата усмивка си личи колко щастлив беше, че достави удоволствие на нашата героиня.

Вижте нейните емоции във видеото ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай