Невероятна комете приближава Земята на тази дата

Тя ще мине и през България

Невероятна комете приближава Земята на тази дата | StandartNews.com

Ярка комета приближава Земята и ще може да се наблюдава от територията на България. Това съобщи физикът от Института по астрономия с НАО при БАН Пенчо Маркишки, цитиран от БТА.

Става въпрос за кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), която бе открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите заради прогнозите, че ще се наблюдава с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г. 

Кометата премина през перихелия си на 27 септември, на разстояние 58,4 млн. километра от Слънцето. Сега тя се приближава към Земята и ще бъде най-близо до нас на 12 октомври, на разстояние 70,61 млн. километра. 

По думите на физика Печно Маркишки тогава се очаква яркостта ѝ да бъде доста висока – около 0,2 видима звездна величина. От 12 октомври C/2023 A3 ще започне да се наблюдава съвсем ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20:00 ч. за района на София. Тогава тя ще бъде в съзвездието Дева, уточни физикът.

„Ще можем да използваме ярката планета Венера като ориентир – във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера”, каза Маркишки.

Съветът му към любителите за успешно наблюдение на C/2023 A3 на 12 октомври вечерта е да подберат място с нисък западен хоризонт.

„Ако наблюдателят има достъп до тъмно място с нисък хоризонт извън града, той може да опита да види кометата още на 11 октомври вечерта. И обратно – ако нямате достъп до подходящо място, може да проведете наблюдения на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване”, отбеляза физикът.

 

На всяка следваща вечер ще можем да наблюдаваме кометата на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт, но с времето нейната яркост ще спада”, посочи Маркишки.

Той допълни, че на 12 октомври вечерта Луната ще бъде във фаза два дни след първа четвърт и ще се намира над хоризонта в посока югоизток-юг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай