Невъзможната любов на Даяна и Доди Файед

27 години ни делят от смъртта им

Невъзможната любов на Даяна и Доди Файед | StandartNews.com

 

  • Приказката на любимата принцеса, която не завърши с хепи енд
  • 27 години след смъртта им много истини остават скрити

Макар всички приказки за принцеси да завършват с "И заживели заедно щастливи до дълбоки старини", тази, за Даяна, няма хепи енд, защото уелската принцеса може би е омагьосана от зла кралица да умре точно когато най-после намери щастието.

Задушавана от условностите и строгите правила на британския кралски двор, агонизираща в безрадостния брак с престолонаследника Чарлз, Даяна заживява втори живот едва след развода и открива щастието и радостта с Доди, синът на милионера на "Хародс" Мохамед Ал-Файед. Любовта се оказва невъзможна и фатална. Двамата намират смъртта след зверска катастрофа в Париж точно прези 27 години - на 31 август 1997-а. 

Началото на тази злополучна година с нищо не предвещава смърт и отчаяние. Напротив, 

Даяна я посреща с чаша шампанско

и с обещание - отново да потърси любовта. След дългия развод с Чарлз и краткия, но бурен роман с пакинстанския сърдечен хирург Хаснат Хан, съдбата й изпраща нова стрела на Амур. Получава покана от невъзможно богатия Мохамед Ал-Файед да заведе децата във вилата му в Сен Тропе. 

Ал-Файед е добър приятел на баща й, вече покойният Граф Спенсър, и на втората му съпруга, Графиня Чамбрън. Скоро след като Даяна и принцовете Уилям (15) и Хари (12) пристигат във френската Ривиера, в таблоидите започват да се появяват папарашки снимки на принцесата в компанията на 41-годишния син на Ал-Файед, Доди. Той е известен плейбой и ценител на женските прелести.

И макар медиите да пишат, че това е първата им среща, истината е съвсем друга. 

Даяна и Доди се срещат за първи път

11 години по-рано, през 1986 г., на мач по поло, когато отборът на египетската фамилия играе срещу този на тогавашния й съпруг.

Същата тази година и Даяна, и Доди се сблъскват с големи проблеми в личния си живот. Чарлз е в разгара на връзката си с Камила, а бившият майор от армията Джеймс Хюит твърди, че по онова време е утешавал в прегръдките си принцеса Даяна.

Доди пък се жени за модела Сузан Грегард, но се развежда осем месеца по-късно, хванат в опасен флирт.

Между Даяна и Доди няма влюбване от пръв поглед, но интересът се засилва още при втората среща, 6 години по-късно.   

Датата е 7 април 1992 г. Принцеса Даяна присъства на лондонската премиера на нашумелия за времето си филм "Хук", на който изпълнителен продуцент е Доди. Кралската особа пристига заедно със синовете си - принцовете Уилям и Хари, и се настанява в ложата. Встрани е Доди, който според сценаристът Джеймс Харт забелязал принцесата и не свалил от нея поглед до края на премиерата. 

"Той й се възхищаваше отдалеч и пред всички споделяше каква страхотна дама е", спомня си Харт.

Едва ли след тези суперлативи разглезеният Доди, на когото никога нищо не му е отказвано, не е направил опити да се доближи до Даяна. Но очевидно проблемите са им били в повече.

Когато на 9 декември 1992 г. Даяна и крал Чарлз за първи път заговарят за развод, 

Доди е с поредна красавица на Лазурния бряг 

Четири години по-късно официалната раздяла е факт.

Есента на 1996-а носи на Доди нова връзка - този път с американския модел Кели Фишър, а за Даяна - пукнатина във връзката с Хант. Тя започва година по-рано, когато двамата се срещат случайно в болничен асансьор, докато навестява болен роднина. Легендата, че Хант я кани веднага да посети леля му и чичо му и тя, без да се замисли, се съгласява, още се разказва от уста на уста в Далечния Изток.

Хант си има своите родови задължения, а Даяна - своите, което постепенно къса отношенията им. И така, през лятото на 96-ма, тя е готова за нови вълнения. Точно в този момент бащата на Доди, отправя покана към Даяна и нейните синове за юлска почивка в неговата вила в Сен Тропе. Примамва ги и с круиз с разкошна яхта за 32 милиона долара. За онова време толкова са стрували само най-скъпите.

Няма едно мнение как Доди се появява на лодката. В последно време се налага версията, че заради Даяна той спешно се разделя с красавицата, скриват го на друга яхта, после го прекачват на бащината. Заради принцесата Доди отменя предбрачното си споразумение с Фишър, не и плаща сумите по него. Каквато и да е истината, 

Доди влиза в живота на Даяна с трясък

Въпреки, че тя не е жена, чиято глава можеш да завъртиш със скъпи дрехи и бижута, не успява да устои на чара и подаръците на британския бизнесмен от египетски произход.

Денем Доди кара джетове със синовете й, а вечер наема дискотеки, за да ги впечатли. Безгрижната ваканция обаче е прекъсната от трагично събитие. 

На 15 юли известният моден дизайнер и неин личен приятел Джани Версаче е застрелян пред дома си във Флорида. Даяна прекратява почивката, отива в Милано, за да присъства на погребението, облечена в строга черна рокля и с наниз от бели перли. И за кратко отново остава сама.

Но идва август и месеца отново започва безгрижно, щом Доди стъпва на Острова заради нея. Двамата са на първа страница по таблоидите на Острове. Закусват в Балтимор, обядват в Кенсингтън, а вечер прекарват заедно в лондонския му апартамент. Папараците се надпреварват да си дебнат и когато двойката отплава към Средиземноморието. 

Снимката със страстната целувка на влюбените

на борда на яхтата "Коломбо" обикаля целия свят. Кадърът е заснет, докато двойката е на яхтено пътешествие от Корсика в посока Сардиния.

Разбира се, фотографиите стигат и до погледа на изоставената мис Фишър, която наема адвокат и започва да съди Доди за нарушаване на договора им. В делото тя твърди, че е трябвало да се омъжи за него на 9 август и че той е нарушил брачното им споразумение заради принцесата. В споразумението й предложил 500 000 долара, за да изостави кариерата си на модел и да прекарва повече време с него. Но накрая платил само 60 000 долара и я изоставил. Каквито и усилия тя да прави, Доди така й не плаща обещаните 440 000 долара. Защото адвокатът на семейство Файед изважда документ, според който Доди и Фишър никога не са били сгодени. 

Любов или взаимна изгода?

Искреността между Даяна и Доди се поставя под съмнение вече повече от четвърт век. 

Но е факт, че години след трагичните събития биографите на принцесата се натъкват на две писма, които Даяна пише на Доди през горещия август на 97-ма. Съдържанието на писмата е доказателство за чувствата й, въпреки твърденията на близката й приятелка Роза Монктън, че Даяна продължава да страда по Хаснат Кан. 

Роза твърди, че докато двете с Даяна обикаляли с малка лодка гръцките острови в началото на същия този фатален август, принцесата й споделила, че пакистанският хирург имал намерение да й предложи брак. Докато Ал-Файед само си въобразявал, че може да я купи с подаръци. Всъщност, казва Монктън, Даяна започнала връзка с Доди, за да се разсейва от мислите за Хаснат Кан, докато чака Кан.

Писмата на Даяна обаче не потвърждават това.

В първото си писмо до Доди от 6 август тя пише:

"Скъпи Доди,

Бог ми е свидетел, че няма как повече да ти благодаря за тези магически шест дни, прекарани край океанския бряг. Ситуацията е малко OMG! Всичко ми хареса, всяка минута беше изпълнена със смях и щастие, а подобна комбинация е същинска наслада. (Е) Изпращам ти цялата любов на света и, както винаги, милиони сърдечни благодарности за това, че донесе толкова радост в живота на едно момиче.

С обич, Дaяна,"

С второто си писмо Даяна изпраща и чифт ръкавели, принадлежали някога на баща й.

"Скъпи Доди,

Тези ръкавели бяха последният подарък, който получих от мъжа, когото най-много съм обичала през живота си - баща ми. Давам ги на теб, защото знам колко би се зарадвал, ако знаеше, че са в най-специалните и сигурни ръце - твоите.

С най-голяма любов, Даяна"

Каквато и да е истината за чувствата им, тези девет дни на безметежно щастие, прекарани на "Коломбо", свършват и двойката се готви за връщане в Лондон. Решават обаче преди това да се отбият за един ден в Париж.

Отлитат дотам с частния самолет на семейство Файед и веднага се настаняват в хотел Ritz Paris, който по това време е собственост на бащата на Доди.  

Записите от охранителните камери в асансьора и фоайето на парижкия "Риц" са запечатили как двамата напускат хотела - усмихнати и хванати за ръка.

Остава им по-малко от 3 часа живот

Запазена е в хотела последната чаша, от която принцеса Даяна е пила вино преди да тръгнат, по нея може да се види все още червилото.

Двамата първоначално имат резервации за вечеря в парижкия ресторант Chez Benoit, но след като научават, че фотографи и преса чакат пред вратата, се запътват към ресторант L'Espadon около 22:30 тази вечер. Пиколото на хотела отваря вратата на лимузината, за да ги настани. "Изглеждаха като двама влюбени тийнейджъри", разказва по-късно той. 

Около 00:15 на 31 август принцеса Даяна и Доди се отправят отново към хотела. Двойката седи на задните седалка на черен мерцедес. Колата се движи с висока скорост в опит да избяга от папараците, които ги следят. 

Тогава се случва трагедията. В тунел автомобилът, превозващ Доди и Даяна, се блъска челно в бетонна колона. Доди умира на място. Принцеса Даяна, която е получила тежки наранявания при катастрофата, е откарана до болница, където получава сърдечен арест и е обявена за мъртва около 3 часа сутринта. Тогава тя е на 36 години. 
На 6 септември 

Целият свят плаче, докато погребват принцесата

в Уестминстърското абатство. Хиляди хора наблюдават как бившия й съпруг крал Чарлз и двамата синове следват  ковчега й. Погребението на Доди отива на заден план, но дни по-късно баща му произнася думите, никога няма да бъдат забравени: Бог взе душите им, за да живеят заедно в Рая".

Историята след това всеки я знае. До края на дните си Мохамед Ал Файед не се умори да твърди, че смъртта на принцеса Даяна и Доди Файед не е случайна. Че това не е инцидент, а има заговор. 

Въпреки това през април 2008 г., повече от 10 години след трагичната им смърт, официалното разследване приключва с една единствена причина за фаталния инцидент: небрежно шофиране.

За всеки, гледал сериала Crown, истината остава неразкрита. Както за трагедията, така и за любовта им. Невъзможната. Или поне тук, на Земята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай