Най-тънкото огледало в света

То е създадено само от един слой атоми

Най-тънкото огледало в света | StandartNews.com

Джун Руй от Института за квантова оптика в Германия, и неговите колеги са създали огледало, направено от един структуриран слой, съдържащ само няколкостотин идентични атома. Те вярват, че това е най-лекото и тънко огледало, създавано някога.

Огледалата обикновено се правят от полирана метална повърхнот или оптично стъкло със специално покритие за подобряване на качеството и намаляване на теглото.

Екипът направил огледалото, като първо охладили няколкостотин атома, като започнали от стайна температура, използвайки процес, известен като лазерно охлаждане .

„Представете си атомите като баскетболни топки, а фотоните - като топки за пинг-понг“, казва Руй.

Когато атомите са разпръснати в пространството на случаен принцип, а не в строго подредена конфигурация, всеки от тях взаимодейства със светлината. Но в случая те са разположени в двуизмерен масив от оптична решетка, образуван от лазерни лъчи, и са подредени по регулярна схема със стъпка по-къса от дължината на вълната на оптичния преход на атома.

"Поради близкото разстояние между атомите, те няма да излъчват светлина независимо, а вместо това могат да си говорят взаимно", казва Руй.

Новото огледало е с дебелина едва няколко десетки нанометра, което е хиляда пъти по-тънко от човешкия косъм. Независимо от това, отражението от него е толкова силно, че може да се види даже с невъоръжено око.

Самото огледало е много тънко и невидимо, но апаратът, в което е създадено, е достатъчно голям.. Той има повече от 1000 отделни оптически елемента и тежи около 2 тона. Поради това новият материал едва ли ще бъде ползван в бита, но научното значение на разработката е голямо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай