Най-големият айсберг се разпада

От него се откъсна огромно парче

Най-големият айсберг се разпада | StandartNews.com

Най-големият айсберг в света - А-68 в Антарктика, се разпада. От него се откъсна огромно парче, съобщи Би Би Си. Отчупилото се парче е с площ 175 кв. км. Радарният образ на отделянето е получен от спътника "Сентинел-1" на Европейската космическа агенция.

Айсбергът е дълъг 150 км, като площта му е около 5100 км. Той се откъсна от материка през юли 2017 г. Профилът му е голям, но тънък. Преди време от него се отчупи друг голям къс - А-68В. Сегашният вероятно ще получи името А-68С, съобщи ДаникНюз.

Първоначално площта на айсберга е към 6000 кв км, със средна дебелина около 190 м. Той месеци изглежда като заседнал на дъното, без да се движи много. След това обаче се завърта и започва да дрифтира на север.

През южното лято се отдели от морския лед в морето Уедъл и сега структурата му е под по-голям стрес. Очакват се още отцепвания.

Сега се движи покрай Южните Оркнейски острови на север. Колко ще остане цял, никой не може да каже. Дори и да не се разпадне, ще започне да се топи през това десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай