Наследниците на Рокфелер копаят лук в село Ореш

Наследниците на Рокфелер копаят лук в село Ореш | StandartNews.com

Цола Драгойчева и Вълко Червенков заграбили милиони от имането на Чорбаджийозов

Емигрантът в Германия Иван Атанасов намерил $250 000, за да заведат иск в САЩ

Свищовското село Ореш е известно предимно с карстовите си извори. Нищо чудно обаче след някоя и друга година да се окаже, че обикновени хорица там, които доскоро са копали лук и едва са свързвали двата края, ще осъмнат мултимилионери. Подобни "златни мечти" имат още наследници на емигранта в САЩ Иван Чорбаджийозов от Белене и Свищов. Нашенецът бил женен за племенница на Джон Рокфелер и има златни мини в Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго, автопаркове и купища долари в банкови сметки. Според 32-мата наследници парите и златото, които им се полагат, възлизат на около $2,5 млрд. Надежда им дава гражданският съд в щата Илинойс, който преди дни е приел за основателен иска. Делото за лъвския пай от богатството на Рокфелер е насрочено за октомври 2016 г.

11 палета със златни кюлчета са заключени в желязна каса с две врати, висока над 2 м. Тя се намира в мазето на вашингтонската банка "Морган Форд и сие", наричана още "Голдън банк," зад огромни железни врата с остри метални шипове. Фантастичното богатство е част от наследството на Рокфелер, мечтан блян за българските му претенденти. За него разказва преди 9 г. пред в. "Шоу" Стоян Цеков от Плевен. Той е единственият нашенец, видял с очите си заветните кюлчета. 64-годишният миньор с тапия на инженер е стар познайник на покойния вече Андрей Луканов. През 1990 г., когато е премиер, той го взел със себе си в състава на официална българска делегация в Щатите. Дори му извадили търговски паспорт на името на Стоян Иванов Чорбаджийозов, за да може да мине за наследник на родата на Рокфелер. "Луканов ми обясни, че наследството на Чорбаджийозов е 21 млрд. и 206 млн. долара, разказва пред "Шоу" Цеков.

А всъщност всичко започва в началото на миналия век. Предприемчивият емигрант Иван Чорбаджийозов от Свищов заминал отвъд океана да търси препитание.

В България оставил 6 деца

- пет дъщери и син. В Америка работел в златните мини в Милуоки. Златната птичка обаче кацнала на рамото му и съдбата го срещнала с една от племенниците на Джон Рокфелер - Жаклин Кларк Фелер. Иван се оженил за нея. Жената обаче скоро загинала нелепо, падайки от кон при езда. Така нашенецът наследил мини, пари и злато в няколко банки. Понеже Жаклин нямала потомство, нейни наследници станали и децата на Иван от първия му брак. Чорбаджийозов се завърнал през 1932 г. в родината с куп акции и нотариални актове, удостоверяващи собствеността над златни мини в Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго. Според мълвата той

внесъл над $3 млрд. в българска банкова сметка

в ценни книжа и акции у нас, с цел да развие в страната бизнес, като паралелно накупил и значително количество имоти в Добруджа. Още след смъртта му през 1938 г. наследниците започнали да търсят богатството, като използвали нотариални актове, пакети акции, застрахователни полици и спестовна книжка. След идването на комунистите, през 1957 г., обаче финансовото министерство изискало от потомците на Чорбаджийозов всички документи, донесени от САЩ за уреждане на наследството. По-късно документите за собствеността му изчезнали. Според роднините от 1967 г. насам наследените пари се превеждат по банков път в България. Основание е българо-американска спогодба, според която държавата получава правото да използва преводите по наследството им от Щатите. Преди 9 г пред в. "Янтра днес" роднините твърдят, че от 1967 г. насам ежегодно у нас са пристигали по $720 000 годишна рента от имотите в САЩ.

По комунистическо време държавата пипа от богатството още по времето на Вълко Червенков, пише навремето "Шоу". Тогава от сметката на Чорбаджийозов са изтеглени 640 млн. долара.

Единствено премиерът е можел да отваря сметките

В картоните всичко беше описано - кой и с каква цел тегли. Срещу Червенков пък било записано: "за коопериране на селското стопанство", станало през 50-те години. Името на Цола Драгойчева също фигурирало с обяснението "за подпомагане на братски комунистически партии".

Част от близките на Чорбаджийозов се препитават със земеделие в свищовското село Ореш. Още преди 9 г. "Стандарт" се свърза с една от преките наследнички и с мъжа й в селото. Според него всеки, който се е захващал да помага наследниците, освен че стигал до задънена улица, след това се оказвало, че или е уволнен от заеманата длъжност, или е преместен на друга, коренно различна работа. Става дума за Христо Илиев Дипчиков, който работел в плевенска банка. Служителят в трезора според едните слухове изплатил голяма сума на част от наследниците, а според друга версия е прибрал парите за себе си, но в крайна сметка бил осъден и лежал няколко години зад решетките. Роднините сега смятат, че той е бил пратен в затвора, за да запази тайната за тяхното наследство. Един от праправнуците на Чорбаджийозов успял да намери връзки и с помощта на Тошо Пейков успял да се срещне със Симеон Сакскобургготски през 2004 г. Според роднините, които "Стандарт" цитира, царят казал на праправнука, че проблемът е много сериозен и посъветвал роднините да изпратят пълномощник направо в Щатите, който да уреди нещата там.

Такова богатство сваля правителства!

предупредил ги Симеон.

Наследниците упълномощили търновската адвокатка Невяна Христова, която трябвало да пътува до Чикаго, но не успели да осигурят $250 000, които трябвало да бъдат внесени само във Федералния съд за уреждане на формалностите. Сега обаче тези пари са намерени. Един от наследниците, Иван Атанасов, емигрант в Германия, успял да осигури необходимата сума. И така процесът на надеждата за богатство за 32-та наследници ще стартира през октомври 2016 г. Дотогава им остават "златните сънища".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай