Събота,

Наши ученици тренират за космонавти в Алабама

От: Администратор -
A
A
A

Наши ученици заминават на международен космически лагер в САЩ. Симона Тодорова от Х клас на МГ "Баба Тонка" в Русе е сред тримата българи, които ще се включат за първи път в него. С нея за Хънствил, Алабама, ще отпътуват и Антон Узунов - ученик от Националната природо-математическа гимназия в София, и Милена Крумова - преподавател в Техническия университет в София. Те са били избрани сред над 40 кандидати от цялата страна, явили се на конкурс, обявен от Посолството на САЩ.

До събеседване са били допуснати само 12 души, представили най-добри мотивационни есета. Международният космически лагер ще се проведе от 9 до 15 юли. Основан като музей, в момента той разполага с много симулатори, които ще дадат възможност на участниците от над 60 държави да приложат на практика принципите на точните науки.

Те ще бъдат задължени да спазват специален дрескод. Забранено е и използването на мобилни телефони на територията на лагера. По време на престоя си там българските участници ще имат възможност да посетят Университета на Алабама и да се срещнат със студенти и преподаватели. Симона очаква с нетърпение тренировките с акваланг, както и срещата с останалите участници в лагера. По астрономията и физиката я запалил дядо й.

Тя е носител на призове от редица национални и международни олимпиади. Тази година Симона е избрана и като първа резерва в разширения състав на Националния отбор по физика. Очаква догодина да бъде част от него. Все още не е решила къде би искала да продължи образованието си след завършване на Русенската математическа гимназия. Колебае се между Масачузетския технологичен институт и елитни университети в Англия и Русия.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички