Нашенец лежа 18 дни в Хърватия заради мидена черупка

Той я взел за спомен, хванали го на границата

Нашенец лежа 18 дни в Хърватия заради мидена черупка | StandartNews.com

Загреб. Лятната почивка на един българин завърши в хърватски затвор заради мидена черупка, която си взел за спомен от плажа.

Проблемът е, че черупката се оказала на мида от защитен вид. Българинът нямал пари да си плати глобата и затова е бил съден. Това станало по бързата процедура, без адвокат.

Светла и приятелят й отказали организирана почивка, тръгнали сами, за да видят повече места. И към края на престоя си в Хърватия, минали през един залив с мидени ферми. Открили мидата на брега изхвърлена от морето и празна.

Те били впечатлени от гигантските й размери и затова я взели за спомен.


На тръгване от чуждата страна, на границата с Босна, гранични полицаи намерили мидата в раницата на нашенския турист. При направената проверка се установило, че тя е от защитен вид и затова униформените поискали 800 евро глоба от екскурзианта. Той обаче не разполагал с такава сума и бил изпратен на съд.

“Разговарях с консула, който каза, че по принцип от посолството нямат право да се месят в частно правни спорове, а само когато са нарушени някакви човешки права, т.е. ако някой е нагрубяван, бит и т.н., но ни каза, че е най-добре да си платим глобата”, разказа приятелката на осъдения Светла Петкова пред БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай