Сряда,

Нанков: Има сгради и общини, готови да стартират санирането

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Упреците към Националната програма за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради от страна на опозицията са неоснователни и целят да противопоставят гражданите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че санирането на жилищните блокове е бил основен акцент в предизборната програма на ПП ГЕРБ, залегнал в управленската програма на правителството. Зам.-министър Нанков заяви, че в момента в страната се провежда национална информационна кампания за разясняване на програмата, като основният въпрос, който вълнува гражданите е изискването за 100% съгласие дадена сграда да се санира.

„Съгласието на всички собственици е основно изискване, защото все пак държавата ще извършва строително-монтажни дейности в техните жилища и е важно собствениците да осигурят достъп до тях. Въпреки, че санирането е безвъзмездно, все пак влизаме в частна собственост", обясни зам.-министър Нанков. Той призова хората към спокойствие. „Програмата е двугодишна и ще продължи до 2016 г., така че хората ще имат достатъчно време, за да се свържат със собствениците, които са в чужбина и да учредят сдружение", заяви той, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Зам.-министър Николай Нанков информира, че интересът към програмата за саниране е огромен. Той даде пример, че в много общини в страната вече има учредени сдружения и блокове, които са готови да кандидатстват за саниране. Има и местни администрации, които са готови да обявят процедурите за избор на изпълнител и проектант. „Няма срокове, принципът е първи по време, първи по право, до изчерпване на финансовия ресурс", така че не бива да има притеснения", категоричен бе зам.-министърът. По отношение на цената, която ще се плаща за всеки блок и колко сгради могат да бъдат санирани зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството обясни, че цената ще зависи от енергийния одит и мерките, които трябва да се изпълнят, за всяка отделна сграда, което значи, че за всеки блок ще има различна цена.

Зам.-министър Нанков призова гражданите да не се поддават на манипулации, че някой ще им вземе жилищата или ще ги натовари с такси и сметки. „Сдруженията, които се създават за санирането, са само и единствено за целите на програмата и само за нужните на конкретния проект. То няма да има финансови клаузи и вечно правни отношения", заяви той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички