Намериха признаци на живот на Марс

Присъствието на Марс на органични съединения, наречени тиофени, може да показва живот

Намериха признаци на живот на Марс | StandartNews.com

Астробиолозите от Университета на Вашингтон в Съединените щати предположиха, че присъствието на Марс на органични съединения, наречени тиофени и наскоро открити на планетата, може да показва наличието на живот в миналотосъобщава Phys.org .

Изследователите са идентифицирали няколко възможни биологични пътя за образуването на тиофени, които изглеждат по-вероятни от абиотичните. Възможните небиологични фактори включват метеоритни въздействия, както и термохимична редукция на сулфати при температура 120 градуса по Целзий.

В биологичния сценарий тиофените са възникнали поради активността на микроорганизмите, живели преди три милиарда години, когато условията на Марс са били по-топли и влажни. Микробите участват в процеса на редукция на сулфата. За да потвърдят тази опция, учените предлагат да се анализират изотопите на сяра и въглерод в пробите, които новият роувър ще събере. Живите организми променят съотношението на изотопите в съединенията, които произвеждат, което може да служи като маркер за биологична активност в миналото.

Тиофеновите молекули имат четири въглеродни атома и серен атом, разположени в ароматен пръстен. Те се намират на Земята във въглища, суров нефт и трюфелни гъби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай