Намериха Камелия при ромска фамилия (ОБЗОР)

Намериха Камелия при ромска фамилия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сложиха я под полицейска закрила, социалните решават къде ще живее

Пращали я при училищния психолог заради по-възрастния й приятел

На фона на много изчезнали и след това открити мъртви хора, случаят Камелия Цветанова от Видин изглежда щастлив. Защото след денонощно издирване от 10 март т.г. в сряда вечер момичето е открито живо и в добро здраве и настроение. Приютило се е с приятеля си Найчо в къщата на брат му Огнян в село Тлачене, община Бяла Слатина. "Тия хора пребивават в селото ни без регистрация, от Видин са - идват и си отиват", обясни ситуацията около ромската фамилия кметът Цветан Христов.

15-годишната Камелия изчезна на 10 март на път за училище. "Камелия е за първа година при нас", каза директорката на професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин Евлогия Манджукова. В девети клас е на паралелката по ресторантьорство. Прави впечатление на тихо, но затворено дете. Не е споделяла да има притеснения в семейството. Ученичката е била забелязана да си тръгва от училище с по-възрастен мъж, който я чакал в двора, заради което с нея е работил педагог и психолог. И с тях не е споделяла семейни тайни и причини за бягство от дома си.
След изчезването стана ясно, че момичето има проблеми.

Майка й я държи строго

и предната вечер преди бягството й забранила да ходи на рожден ден. Затова Валя Въкова е решила, че е избягала, за да й отмъсти. В семейството има още едно дете - Ивайло, което е от друг баща. Тримата - Валя, Камелия и Ивайло, живеят заедно със семейството на вуйчото Калоян Въков и съпругата му Росица. Бащата на Камелия живее и работи в Испания. Искал е момичето да отиде при него, но майка й не се съгласила.

"Задействахме много полицаи и криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция", от областната дирекция на МВР във Видин, колегите от Враца също се включиха", съобщиха от полицията. Проверени са много адреси на приятелки, съученици от сегашното и бившето училище на Камелия. В сряда вечер е била открита в село Тлачене. Това са направили полицаи от областната дирекция във Враца. Но в селото е имало и видински полицаи. Операцията е протекла нормално, без усложнения и скандали.

От четвъртък сутрин Камелия се намира под закрилата на полицаите от видинското районно управление на МВР. В града полицията има специална детска стая, в която се извършват разпитите. С тази задача са натоварени инспектори от детска педагогическа стая и психолози.

В нея тя може да остане до 48 часа

След това съдбата й ще решат социалните работници от отдела за закрила на детето. Ако преценят, че Камелия може пак да избяга от майка си, то тя ще бъде настанена в специализирано заведение. Валя Въкова желае детето й да се върне у дома. В спора за забранения й рожден ден Камелия е казала на близките си: "Ще ви побъркам!". Тийнейджърката може да откаже да се върне у дома, подозират разследващи.

Вуйчо й Калоян заяви пред Нова ТВ, че не знае Камелия да е имала желание да се жени за по-възрастния си приятел. Той благодари на движението "Аз обичам Видин" и на Юли Петров за помощта при издирването. И призна, че именно Петров му се обадил с вестта, че Камелия е жива и здрава и е в Тлачене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай