Наказват "златните" шофьори само за алкохол

Няма да взимат точки за антирадар

Наказват "златните" шофьори само за алкохол   | StandartNews.com

София. Нови правила за шофьорите влизат в сила от днес, 4 февруари. Наредбата за контролните точки намалява броя на нарушенията, за които те се отнемат. Съгласно разпоредбите на шофьор със "златен талон", няма да се отнемат точки за други нарушения освен за употреба на алкохол.

За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще се взимат 10 точки. При повторно нарушение наказанието е 15 точки. Отказът от проверка с дрегер е 12 контролни точки.

Няма да се вземат точки за използване на антирадар, нито за неправилно преминаване край спирка на градския транспорт или спрял автобус. Няма да се отнемат контролни точки и при навлизане в еднопосочна улица.

Превишаване на скоростта с над 50 километра в час струва 12 точки. Ако не спрем на пътен знак "СТОП", изпреварим неправилно или отнемем предимство, се прощаваме с 8 точки. Преминаване на червено или неспазване на предимство на пешеходец се наказва с 8 точки, а говорене по мобилния телефон без хендс фри -  6 точки.

Според новата наредба няма да се вземат 6 точки за каране на кола без документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай