Над 50% от българите са с наднормено тегло

Всеки трети първокласник тежи повече, отколкото трябва, сочат данните

Над 50% от българите са с наднормено тегло | StandartNews.com

София. Повече от 54% от българите над 20-годишна възраст са с наднормено тегло. При една пета от тях превишаването на нормата вече е болестно. Това показват последните данни на Световната здравна организация. Те бяха представени от представители на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) по повод на Световния ден за борба със затлъстяването (24 октомври).

Тревожна е и тенденцията при децата, която се увеличава. Всеки трети първокласник тежи повече, отколкото трябва.

Специалистите уточниха, че има разлика между наднормено тегло и затлъстяване. Тя се измерва с индекса на телесната маса - BMI (теглото в килограми разделено на два пъти височината в метри). „Нормата при всеки човек, независимо от възрастта и пола, е до 24.99 BMI. С индекс над 25 вече се говори за наднормено тегло, а над 30 - за затлъстяване", уточниха на събитието.

Броят на пълните и затлъстелите хора у нас расте прогресивно от 1998 г. насам, сочат данните на асоциацията за 2012 г. Съща е и световната тенденция и има информация за това, че хората с наднормено тегло са се увеличили доста през последните 30 години. Над 1.4 млрд. от всички хора по света страдат от това състояние. Това са 35 %. От тях затлъстели са 200 млн. мъже и 300 млн. Жени. Тревожно е и това, че заради усложненията покрай излишните килограми умират най-малко 2.8 млн. човека всяка година.

В световен мащаб децата, страдащи от наднормено тегло, са над 40 млн. Само за десет години техният дял у нас се е увеличил двойно и надвишава една четвърт. Най-рискови са момичетата и момчетата във възрастта от 6 до 9 години и през пубертета. Причините за това са предразположение, нездравословната диета, липсата на физическа активност, недоспиване, стресът и други, обясниха специалистите. Те уточниха, че децата от 3 до 7 години трябва да спят поне по 11 часа в денонощието, а след това - поне по 10 часа, за да израснат с добра фигура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай