Вторник,

На дъното в класацията сме по щедрост

От: "Стандарт" -
A
A
A

На първо място са американците

Мащабно изследване за готовността на хората да пожертват средства или да помогнат на другите нареди на първо място по щедрост американците, пише „Ди Велт“.

Анализът на благотворителната фондация Charities Aid Foundation е отнел десетилетие и е обхванал 1,3 млн. души в 126 страни.

Резултатите сочат, че американците, които неизменно демонстрират високо готовност да пожертват пари, да помогнат на хора в тежка ситуация, са на първо място. След тях обаче – на второ място, неочаквано се оказва Мианмар. На 9-о и 10-о място също се нареждат сравнително бедни държави като Шри Ланка и Индонезия.

От фондацията обясняват щедростта на хората в тези азиатски страни с религиозни традиции – будистки и мюсюлмански.

В челната десетка влизат още Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Канада, Великобритания и Холандия.

България от своя страна се нарежда в последната десетка в класацията от 126 страни на 120 място. Заедно със страната ни се нареждат Русия (117-а), Хърватия, Черна гора, Литва, Палестинската власт, Сърбия, Йемен, Гърция, Китай, който е на последно 126-о място.

В основата на доклада са залегнали 3 въпроса към анкетираните:

Правили ли сте някое от следните нещa през последния месец: Помагали сте на непознат?; Давали сте пари за благотворителност?; Работели ли сте сте доброволец в някаква организация?

В последната категория България се нарежда на предпоследно място преди Китай с едва 5%, които са отговорили утвърдително на този въпрос.

36 на сто у нас са помагали на непознат, а 16% са давали пари за благотворителност.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички