МОН: Матурите не се продават

МОН: Матурите не се продават  | StandartNews.com

„Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност". Така зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева коментира случаят, в който репортер на Нова ТВ си купи верните отговори на матурите по български език за 100 лева.

Тя поясни, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

По думите й след разпращане на вариантите до училищата е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях, много преди изтичането на времето на изпита.

„Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен ние двамата с министитъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

„Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите нямат право да използват такава техника по време на изпита", обясни още Ваня Кастрева.

На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман.

„За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай