Мощна буря удря земята тази вечер

Други ефекти вероятно няма да бъдат усетени от повечето хора

Мощна буря удря земята тази вечер | StandartNews.com

Според прогнозата на Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA през нощта на 16 септември на Земята ще има вероятност от геомагнитна буря G3 - ниво, което се класифицира като „силно“.

Виновник за това е слънчево изригване от клас X, което избухна на Слънцето на 14 септември и достигна много висока сила от X4,5. Изригванията от клас X са най-мощните изригвания, които Слънцето може да произведе.

В същото време активната област на слънчевите петна, отговорна за изригването, изхвърли коронарно изхвърляне на маса (CME). При това голямо изригване на Слънцето милиарди тонове слънчеви частици и заплетени магнитни полета се разпръскват из Слънчевата система.

Това само по себе си е доста мощно, но става още по-хубаво. В същото време на Слънцето е имало коронална дупка - голяма област, в която магнитните полета са слаби, което позволява на слънчевия вятър да излезе с по-голяма сила. Това даде тласък на изригването на CME.

Когато всички тези слънчеви изригвания ударят Земята, става наистина интересно. Съществуват няколко ефекта, които можем да очакваме. Първият е радиацията от слънчевото изригване. Тя пристига със скоростта на светлината, така че вече я имахме - високочестотни радиозатъмнения на 14 септември.

На слънчевите частици им е необходимо малко повече време, за да достигнат до нас. Когато това стане, те се заплитат в линиите на магнитното поле на Земята, където се ускоряват до по-високи географски ширини и се изхвърлят в горните слоеве на атмосферата.

Взаимодействието между слънчевите и атмосферните частици създава танцуващи светлини в небето - полярни сияния (aurorae borealis и australis).

В момента Аврора не е нещо необичайно: Слънцето е в най-активната фаза от 11-годишния си цикъл, което означава, че в момента изригванията и CME активността са в разгара си.

Но прогнозата за  днес (16 септември) е особено висока - достига 7 точки по 10-степенния Kp индекс за геомагнитна активност, който може да се използва като показател за прогнозиране на полярните сияния.

Други ефекти вероятно няма да бъдат усетени от повечето хора. Те включват периодични високочестотни радиосмущения и леки смущения в GPS. Космическите апарати и спътниците също могат да усетят някои ефекти под формата на повишено съпротивление и зареждане на повърхността.

Ако се намирате в рамките на кръга от около 40 градуса географска ширина и имате ясно небе, може би ще имате късмет. Заслужава си да излезете навън и да погледнете нощното небе, за да видите дали ще успеете да зърнете славния спектакъл.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай