Митовете падат! Делфин нападна 50 човека

Близо 50 нападения върху хора

Митовете падат! Делфин нападна 50 човека | StandartNews.com

Делфин, за когото се смята, че е отговорен за близо 50 нападения над хора през последните години, може би го е правил, защото е бил самотен, твърдят експерти.

От 21 юли насам са извършени 18 нападения над плувци в крайбрежен град в Южна Япония, като се смята, че всички те са извършени от един и същ мъжки делфин от вида бутилконос, съобщава NBC, като цитира японската телевизия NHK.

Нападенията обикновено са свързани с единичен делфин, който изглежда е сам, което е необичайно, тъй като бутилконосите делфини са силно социален вид, който се държи плътно заедно.

 

Морисака, който е част от Проекта за общуване с делфини, заяви пред NBC, че е необичайно бутилконоси делфини от този вид изобщо да се приближават до хора, още повече и да ги хапят.

Този делфин изглежда е свикнал да общува с хора, след като го е правил в продължение на няколко години.

Той каза, че ухапванията изглеждат игриви, което подсказва, че делфинът „основно иска да общува с хората“, а не да ги напада или наранява.

Но тъй като делфините имат много остри зъби, дори леко ухапване може да причини сериозни наранявания.

Плувците в района вече са предупредени да излязат от водата, ако видят делфин.

Миналата седмица NHK съобщи, че мъж на около 50 години е бил ухапан по двете ръце от делфин, който се приближил до него, докато той се опитвал да го отблъсне на плаж в близкия град Цуруга в префектура Фукуи.

Той е 18-ата жертва на делфин от 21 юли насам и втората в рамките на няколко дни. През последните три години 48 души в района са пострадали от ухапвания от делфини, съобщи NHK, като някои от тях са със счупени кости.

Морисака заяви, че нараняванията по гръбната перка на делфина, участвал в нападението миналата седмица, съвпадат с тези на делфин, забелязан край брега миналата година.

Гръбната перка е уникална за всеки делфин, подобно на пръстов отпечатък.

„Разумно е да се предположи, че става дума за един и същи индивид“, казва Морисака пред NHK.

Елизабет Хоукинс, главен изпълнителен директор и основател на организацията Dolphin Research Australia, заяви, че нападенията изглежда са извършени от „общителен самотен делфин“, който се е изолирал от нормалното общество на делфините, въпреки че не е ясно защо.

Хоукинс каза, че когато са изхвърлени сами, делфините „се опитват да осъществят естествените си социални желания с други видове и често търсят хора“.

"Когато са социално изолирани, те могат да бъдат доста нахални, агресивни и да хапят“, добави тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай