Министерският стол ще уплаши Дядо Коледа

Министерският стол ще уплаши Дядо Коледа | StandartNews.com

На инициативата на Стандарт Нюз Ако Дядо Коледа, беше здравен министър се отзова и бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. Той също ни изпрати своето писмо с желания в очакване да се случи чудо. Ако и вие имате списък с искания или идеи за реформи в здравната ни система, напишете ги и ги пуснете на адрес [email protected]. Ето и неговото писмо до здравния Дядо Коледа:

Всички знаят с какво се занимава Дядо  Коледа  – носи подаръци на малки и големи по Рождество Христово.  За да си го представим като министър на здравеопазването, значи да си представим какви подаръци ще се очакват от него.

Да започнем с най-голямата група – ползващите здравната система. Към тях всеки от нас може да се причисли в даден момент. От тях ще дойдат много писма – желания за по-достъпна медицинска помощ, по-добро качество, по-любезно обслужване, по-малко чакане и размотаване пред лекарски кабинети и болници и разбира се по-малко или никакво плащане и доплащане.  Желанията ще идват от хора с изрядни здравни вноски, но и от поне един милион невнасящи такива. Едни ще искат много здравни каси и да избират къде да внасят парите си, които сами да използват. Други ще искат повече солидарност, но не в плащането, а в харченето. Пациентските организации пък от името на всички ще пожелаят повече скъпи лекарства,  които обаче да са безплатни (т.е. от чувала на Дядо Коледа)

Писма ще има и от работещите в здравеопазването. Те ще очакват по-високо възнаграждение за труда си. Сестрите няма да са доволни от заплата малко по-голяма от минималната, лекарите ще поглеждат към Европа и съседните нам държави и ще искат да е като там.  Ще настояват за по-малко бюрокрация и повече свобода да лекуват.  И разбира се за уважение от обществото. От здравната каса ще си пожелаят методика, с която да предопределят броя на разболелите се по минути и много нови таблици и документи за попълване, защото те осигурявали контрол върху разходите.

Ставайки политическа фигура, Дядо Коледа ще получи много и различни желания от политиците. Управляващите ще поискат от него до Нова година да е направена реформата в здравеопазването, без особено да се задълбочават  какво точно се разбира под „реформа“.  Тя обаче ще трябва да се извърши без недоволни, ничии интереси да не бъдат засегнати и всички да хвалят управленския екип. От финансовото министерство за коледен подарък ще си пожелаят здравните вноски на българите, или ако те вече са взети – намален бюджет на министерството на здравеопазването.  Но писмото ще е само с протоколен характер, защото финансовия министър е и ресорен вицепремиер и няма да се съобразява с мнението на някакъв беловлас старец. Опозицията естествено ще иска за подарък оставката на министър Коледа.

При тази ситуация, Дядо Коледа ще погледне към шейната с елените, ще види, че е сам с няколко джуджета, че торбите са малко, а исканията много. И ще си каже, че е по-добре  да носи подаръци на децата по цял свят, отколкото да става министър на здравеопазването в България.

Но да завърша с една оптимистична информация. Не се очаква Дядо Коледа да бъде сменен преди празниците,  с което родителите да се оправдаят, че няма играчки под елхата. Така че, весела Коледа на всички!

Д-р Стефан Константинов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай