Минималната заплата твърдо става 310 лева

Минималната заплата твърдо става 310 лева | StandartNews.com

Варна. Минималната работна заплата със сигурност ще стане 310 лв. от януари 2013 година. Това съобщи във Варна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В момента минималната заплата е 290 лв. Тя беше увеличена за последен път през май тази година.

С увеличението от 1 януари минималната заплата ще нарасне със 70 лева от началото на управлението на ГЕРБ, заяви социалният министър. Той обясни, че все още вървят преговорите с Министерство на финансите с колко ще се повишат пенсиите и заплатите в отделните сектори.Според Симеон Дянков увеличението на пенсиите  евъзможно да стане също т 1 януари. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче на няколко пъти го репликира, че подобно вдигане на доходите е реалистично да се случи от 1 април.

С 10% ще се увеличи и издръжката на социалните домове и социалните заведения, съобщи още Младенов. Парите ще отидат за работни заплати на персонала там.От началото на другия месец стартират работа и 134 социални кухни, които гарантират топъл обяд за 11 000 души, добави още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай