Милиард устройства с Андроид заплашени от хакери

Потребители са изложени на кражба на данни, искания за откуп и други атаки

Милиард устройства с Андроид заплашени от хакери | StandartNews.com

Поне 1 милиард устройства с операционна система Андроид са изложени на риск от хакване, защото вече не са защитени от актуализации за сигурност, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Потребители по цял свят са изложени на опасност от кражба на данни, искания за откуп и други атаки на зловреден софтуер.

Всеки, който използва телефон с Андроид, пуснат на пазара през 2012 г. или по-рано, трябва да бъде особено загрижен.

По данните на Гугъл, 42,1% от потребителите на Андроид по целия свят са с операционна система версия 6.0 или по-стара.

Компютърният специалист Кейт Бивън каза, че мобилната индустрия трябва да върши по-добра работа, като предоставя подкрепа на клиентите, след като актуализациите за сигурност вече не са налични.

“Много е притеснително, че скъпите устройства с Андроид имат толкова кратък срок на годност, преди да загубят поддръжката за сигурност, оставяйки милиони потребители пред сериозен риск да станат жертва на хакери“.

Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите?

Ако устройството ви с Андроид е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано с по-нова версия на операционната система.

Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване. В такъв случай внимавайте за тегленето на приложения извън магазина на Google Play.

Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения.

Архивирайте данните на поне две места (твърд диск и облачна услуга).

Инсталирайте мобилна антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че изборът е ограничен за по-стари телефони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай