Михайлова: Проблемът ни е в късната модернизация в ТЕЦ-овете

Михайлова: Проблемът ни е в късната модернизация в ТЕЦ-овете | StandartNews.com

София. "Проблемът на България е, че много бавно и мъчително се наложи необходимостта от въвеждане на очистващи инсталации и промяна на технологиите в ТЕЦ-овете, за да можем да гарантираме спазването на определените ни по договор тавани", каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в предаването „Добро утро, България!" на ТВ7.

Проблемът, по думите й, е в това, че в продължение на много години допустимите норми са надвишавани и това се приема като трайна тенденция. От тук следва извода на Европейската комисия, че трябва да се проведе наказателна процедура срещу страната ни.

„Направили сме всичко възможно и сме срещнали разбирането на представителите на ТЕЦ-овете и на големите горивни инсталации за това, че ние трябва да покажем, че от края на 2012 г. вече сме обърнали тенденцията и вече сме в рамките на нормата. Ако го докажем, процедурата ще бъде спряна на етапа, на който е", каза Михайлова.

Според експертни оценки са необходими инвестиции от около 850 000 евро за привеждане на ТЕЦ-овете в страната на необходимите нива. Министърът на околната среда обясни, че има възможност да се договори преходен план за горивните инсталации и МИЕТ, съвместно с МОСВ, са внесли такъв план, който е бил приет от Министерски съвет и внесен в Европейския комисия.

„Ние се надяваме да получим от партньорите си една такава възможна отсрочка да се приеме този план, така че категоричните изисквания за нашите инсталации да влязат в сила от 2020 г.", обясни министър Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай