Международен ден на тигрите. Как хората почти заличиха най-големия вид котка?

Популациите на тигри в естествените им местообитания е намаляла с 95%

Международен ден на тигрите. Как хората почти заличиха най-големия вид котка? | StandartNews.com

От Софийския зоопарк напомнят, че днес честваме международния ден на тигрите, който се отбелязва на датата 29 юли от 2010 г. Целта на празника е да се даде гласност в международен план на проблема с изчезването на тигрите в дивата природа. Това се слувча с изключително бързи темпове, а ние - хората, сме главните виновници. Бракониерите търгуват с всички части от животното, заради широкото им приложение в източната медицина.

В миналото тигрите са обитавали цяла Азия. Популациите на различните подвидове тигри в естествените им местообитания е намаляла с 95% през последните 100 години. В зоологическите градини по света живеят повече тигри, отколкото в природата. Този факт дава надежда, че видът няма да изчезне напълно, тъй като там се поддържат резервни, генетично чисти популации от тези изчезващи големи котки.

Сибирските, бенгалските и индокитайските тигри са със статут на застрашен вид. Яванските, каспийскияте и балийските тигри, са със статус изчезнали в дивата природа, и то по вина на човека.

В Софийския зоопарк живеят бенгалските тигри Киафа и Нарцис. Те са бяла форма на бенгалския тигър и са брат и сестра. Родени са в унгарски зоопарк. Много са игриви и обичат да плуват и да си играят във водата. Белите бенгалските тигри са изключително редки в природата. Цветът им се дължи на генетична мутация. Светлата им окраска в природата ги прави твърде забележими, което им пречи при ловуване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай