Метро вместо Цариградско до юни (ОБЗОР)

Метро вместо Цариградско до юни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Метрото до "Младост" 4 вече превозва първите си пътници. 3,5-километровата отсечка от бул. "Цариградско шосе" до Бизнес парка днес бе открита от премиера, президента, кмета, политици и общинари. Трикольорна лентичка получи и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която поздрави общината и правителството от името на председателя на ЕК Жан-клод Юнкер. Заедно с нея лентата прерязаха Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и шефът на столичния Метрополитен Стоян Братоев. Очакванията са 45 000 столичани и гости да ползват това трасе на подземната железница. Въздухът на София пък ще се изчисти от 7000 тона вредни газове от трафика, който ще намалее с около 20%.

"Преди 6-7 години се запознах с ръководителя на Бизнес парка, г-н Плевнелиев, Росен тогава. Седяхме под едно дърво, круша ли беше, слива ли, магарета, крави, овце пасяха около нас. А околовръстното беше цялото в дупки като козя пътека и всички квартали отгоре - на септични ями. Тогава Росен ми каза: "Бизнес паркът ще стане друг, ако опънете южна дъга и ако един ден и метрото дойде до София". С този спомен премиерът Бойко Борисов върна времето назад, когато подземната железница имаше само една малка отсечка. Той подчерта, че даденото тогава обещание, до "Младост" да има метро, е спазено.
"Господ да поживи Юнкер, нямаме едно евро загубено. Огромни усилия ни струва това", допълни Борисов. И похвали шефа на метрополитена Стоян Братоев. "Ако беше преди 89-а година, сега тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд - монтажисти, кофражисти, багеристи. И такива като теб. Научих, че президентът е разписал указа за твоя орден", каза с усмивка Борисов, тъй като днес Министерският съвет предложи Братоев за орден "Стара планина".

"Ние, българите, обичаме да се оплакваме от проваления преход, но нека си спомним откъде тръгнахме в "Младост" и къде сме сега", каза на свой ред и президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че темповете, с които се развива модерната ни държава, ще повдигнат самочувствието на българите и благодари на всички, които "са запретнали ръкави, за да осъществят хилядите малки и големи проекти". Кметът Фандъкова пък благодари на участници в построяването на метрото, но и на жителите на "Младост" за търпението, с което са понесли неудобствата от градежите. "Браво на правителството и честито на столичани", допълни Кристалина Георгиева.

Откриването на новата отсечка от метрото съвпадна с ремонта на бул. "Цариградско шосе", коментираха столичани от кв. "Младост" и обсъждаха новите си маршрути за пътуване до центъра на града. Временните ограничения на движението по основното за "Младост" шосе ще са валидни до края на май. В отсечката от "Александър Малинов" до "Копенхаген" между 7 и 30 май движението ще е двупосочно в южното платно. Маршрутите на автобусни линии 1 и 3 ще се променят - от спирка "Метростанция Цариградско шосе" по северния локал до пътния възел над "Ал. Малинов" и по-специално сигнализираната пътна лента през надлеза до включването им в централното северно платно.

40 км тунели от 2016-а

Сега линиите на метрото са 39 км с отсечката, която сега пускаме, но в края на годината те ще са вече 40 км. "Това ще се случи с пускането и на отсечката под бул. "Черни връх", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че очаква до края на 2015 г. да започне и строителството на третия метродиаметър. Фандъкова благодари подред на премиера Борисов, който "застана зад проекта на метрото като за национален обект", както и на транспортния министър Ивайло Московски, за помощта му при подготовка на документацията за еврофинансирането. Фандъкова спомена също с признание за подкрепата общинския съвет, екоминистерството, главния архитект Петър Диков, строителите и най-вече шефd на метрото Стоян Братоев. "Той неслучайно е побелял на този тежък обект", обърна се към него Фандъкова. "Преди две години направихме първа копка, а сега откриваме един от най-успешните проекти не само за България, но и за Европа", каза още столичният кмет.

Ще споря с всеки герой на социалистическия труд

Бойко Борисов, премиер

Чух, че един герой на социалистическия труд обясняваше, че България сега била разруха. Да е жив и здрав. Не знам дали си представяте какво е 40 км тунели с мрамор, влакове, контактни мрежи, което сме направили. Ако това беше до преди 1989 г., тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд.

Евро нямаме загубено и няма да загубим с тези екипи на тези министри, на тези кметове, на тези българи, на всички политически партии, които са в Общинския съвет и помагат.
Огромни усилия ни струва това.

Мога да се обзаложа с всички герои на социалистическия труд, че такова строителство, в такива обеми - такива тунели, мостове не е правено в България. Цяла България е разкопана. "Марица" се строи, жп линията за 370 млн. евро се строи и септември ще е готова, "Струма" се строи, "Хемус" се строи. В Пловдив, Варна и Русе спортните зали се строят, всички площади се строят.

Когато някой каже думата разруха, съм готов веднага на диспут. Да сравня метрото с какво? 4 км са направили до 1989 г. ние сме направили 63 км. Всеки може да дойде да спори с мен на тази тема и ще го убедя с факти.

Бойко се похвали, че е отслабнал

"Виж как ми е широко сакото", обясни на ухо премиерът Бойко Борисов на президента Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по откриването на метрото в "Младост" в петък. "На диета съм и има резултат, нали", шеговито в типичния си стил обясни още министър-председателят на държавния глава. "Да, определено има ефект", отвърна също усмихнато Плевнелиев.

Пътуваме безплатно с банкови карти

Пътниците могат да се движат безплатно в метрото при условие, че са закупили единичен билет с безконтактната карта на MasterCard чрез автоматите в метростанциите. Хората ще могат да се възползват от услугата от понеделник до 11 юни. MasterCard обяви инициатива, благодарение на която ще възстановява плащанията на пътниците, използвали новата услуга на компанията. "Чрез този проект MasterCard продължава да разширява безконтактното приемане и да насърчава употребата на безконтактни разплащателни средства в България", обявиха от компанията и уточниха, че машините приемат всички карти, издадени в страната и чужбина. Важно е да се отбележи, че автоматите, които предлагат плащания с карти и безконтактни карти, са инсталирани в пет метростанции: "Александър Малинов", "Акад. Александър Балан", "Бизнес Парк София", "Искърско шосе" и "Летище София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай