Медът - вкусното лекарство

Перфектният заместител на захарта повишава имунитета

Медът - вкусното лекарство | StandartNews.com
  • Перфектният заместител на захарта повишава имунитета

Освен за лечение на някои заболявания, общо укрепване на организма и повишаване на съпротивителните му сили, медът е подходящ и като ежедневна здравословна храна.
Този дар на природата широко се използва и в кулинарията.
Ако не сте свикнали да ядете мед, можете постепенно да започнете да го използвате като заместител на захарта. Добавяйте го към чая или кафето си, като е добре да изчакате напитката ви да изстине, тъй като силната топлина намалява полезните съставки на пчелния продукт.
Ето как може да го използвате и в следните рецепти.


Заек с мед и горчица

Необходими продукти:
1 кг заек
50 г бекон
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 с . л. краве масло
1 с .л. мед
1 и 1/2 с. л. дижонска горчица
1 с. л. зърнеста горчица
1 с. л. бял винен оцет
50 мл сухо бяло вино
150 мл зеленчуков бульон
сол и смлян черен пипер
зехтин
прясна мащерка
Начин на приготвяне: Заекът се почиства, измива и нарязва на порционни парчета. Напръсква се с оцет, зехтин и се поръсва със сол и черен пипер. Порционните парчета заек за рецептата "Заек с мед и горчица" се намазват добре и се оставят да се мариноват за 20-30 минути. Фурната се загрява на 170 С.  Лукът и чесънът се наситняват, а беконът се нарязва на малки кубчета. В тиган се разтопява кравето масло и се запържват парчетата заек до златист цвят от всички страни на среден огън. Запърженото месо се прехвърля в огнеупорна тава. В същия тиган се изсипва беконът и се запържва до златист цвят, след което се прибавя лукът, чесънът и мащерката на вкус. Готви се 2-3 минути, сипва се виното и се оставя да се изпари на половина. Добавят се бульонът, мед и двата вида горчица. Всичко се подправя със сол и смлян черен пипер на вкус. Сосът се довежда до кипване и се изсипва върху запърженото месо от заек. Отгоре се нареждат пресни стръкове мащерка. Тавата се похлупва с алуминиево фолио и се запича за 40 минути. Маха се фолиото и месото се запича за още 30 минути, след което се обръща и се запича за още 30 минути. Готовото месо се разпределя по чинии и се поднася с любима гарнитура.

Ябълкови мъфини

Необходими продукти:
200 г (1 и 1/3 ч. ч.) брашно тип 500
100 г (1 ч. ч.) овесени ядки
100 г (2/3 ч. ч.) кафява захар
1 с. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч. л. мляна канела
125 мл (1/2 ч. ч.) прясно мляко
80 г (1/3 ч. ч.) разтопено и охладено краве масло
60 мл (1/4 ч. ч.) мед
1 яйце, леко разбито
2 ябълки, обелени и нарязани на кубчета
орехови ядки

За ГЛАЗУРА:
1/3 ч. ч. пудра захар
2 с. л. мед
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 С. Огнеупорната тава за мъфини се намаслява и набрашнява. В купа се смесват сухите продукти (брашно, овесени ядки, захар, бакпулвер и канела). В друга купа се разбъркват до еднородна смес течните продукти (мляко, масло, мед и яйце). Течната смес се изсипва в купата с брашното и тестото за ябълковите мъфини с мед се разбърква. Прибавят се нарязаните ябълки и тестото отново се разбърква. Разпределя се във формата, като всеки мъфин се поръсва по желание с орехови ядки. Ябълковите мъфини с мед се пекат 18-20 минути. Охлаждат се във формата за 5 минути, след което изваждат върху метална скара и се поливат с глазура (рецептата следва).

ГЛАЗУРАТА: Пудрата захар се разбърква с меда до еднородна смес. Ябълковите мъфини с мед се поливат с приготвената глазура.

Канапе с авокадо и сьомга

Необходими продукти:
4-6    филии черен или ръжен хляб
1 авокадо
50 г студено-пушена сьомга
Мед
Начин на приготвяне: Аокадото се разрязва на две, почиства се от костилката, обелва се и се нарязва на филии. ърху филиите хляб се разпределя авокадото. тгоре се нареждат парчетата студено-пушена сьомга. Нкрая канапетата се поливат с мед.
Канапетата с авокадо, сьомга и мед се поднасят веднага.

Крилца с мед

Необходими продукти:
пилешко месо - 12 броя пилешки крилца
соев сос - 4 с. л.
шери - 3 с. л.
зехтин - 3 с. л.
чесън - 1 скилидка
мед - 1 1/2 с. л.
черен пипер
червен пипер - 1 щипка
лук - няколко стръка зелен
Начин на приготвяне: Крилцата се почистват и подсушават, след което се оставят в купа.
В друга купа се смесват соевият сос, шерито, зехтинът, настърганият чесън, черния и червения пипер. Крилцата се покриват и овалват в тази марината, след което купата се захлупва и се оставя да престои за 5-6 часа в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете огнеупорна тава с хартия за печене. Крилцата се отцеждат от маринатата и се нареждат в тава на един ред. Сложете да се пекат 10 минути, след което се обръщат и се пекат още 15 минути.
Медът се разтопява в микровълнова фурна, докато стане течен. Намажете крилцата с топлия мед и запечете за още няколко минути.

Мариновани свински ребра на фурна

Необходими продукти:
2 кг свински ребра
4 с.л. мед
4 с.л. доматено пюре
4 с.л. соев сос
4 скилидки чесън
1 ч.л. черен пипер
2 с.л. олио
сол
Начин на приготвяне: Медът (4 с.л.) се разбива с доматеното пюре (4 с.л.), соевият сос (4 с.л.), пресованият чесън (4 скилидки), солта и пиперът (1 ч.л.).
Ребрата (2 кг) се намазват с маринатата и се завиват. Слагат се в хладилника да се мариноват за най-малко 1 час.
Ребрата се пекат около 45минути на грил.

Лимонов кекс

Необходими продукти:
1 ч.ч. брашно
2 яйца
100 г захар
1 щип. сода за хляб
125 г масло
1 лимон
1 с.л. мед
1 с.л. пудра захар
1 опак. ванилия

Начин на приготвяне: Лимонът се измива и се пасира в блендер заедно с кората. Брашното (1 ч.ч.), яйцата (2 бр), захарта (100 г), маслото (125 г), ванилията (1 опак.) и содата за хляб (1 щип.), заедно с вече пасираният лимон, се смесват и с помощта на миксер от посочените продукти се прави сместа за кекса. Изсипва се във форма и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След като кексът се опече, се изважда от формата и повърхността му се намазва с мед (1 с.л.). Преди сервиране се поръсва с пудра захар (1 с.л.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай