Маточината чисти стрес и токсини

Как да си направим вълшебен сироп

Маточината чисти стрес и токсини | StandartNews.com

Особено когато навлизаме в сезона на настинките и грипа, маточината е една абсолютно прекрасна билка. Ако сте градинар, вероятно имате огромни купчини от нея. Ето как да я използвате.

Маточината е невероятна. Член на семейството на ментата (Lamiaceae), съдържа химикали, а именно цитрал и цитронелал. Той е богат на феноли и има много антиоксидантни качества, от които всички имаме нужда.

Действа успокояващо и върши страхотна работа, като нежно намалява безпокойството. Подобрява настроението, облекчава стреса и дори насърчава здравия сън. Вкусът й също е приятен!

Рецепта за сироп от маточина

Необходими съставки:

  • 2 чаши пресни листа от маточина (ако имате малко стъбла, добре е - просто ги нарежете)
  • 5 чаши вода (ще направите отвара, която ще издърпа съставките и ще позволи на меда да абсорбира)
  • 1 и 1/2 чаши суров мед
  • Начин на приготвяне:

    Поставете листата в съд. Добавете водата, като се уверите, че листата са покрити. Оставете водата да заври, след което намалете котлона, за да къкри бавно. Покрийте частично, за да намалите количеството изпарение.

    Измерете около 3 чаши чай от маточина и се уверете, че чаят е охладен до около 40 градуса или по-малко, защото ще добавите меда следващия път и не искате да е твърде горещ или ензима инвертаза в меда да бъде убит. Добавете вашия мед към чая. Ако имате 3 чаши чай, тогава 1 и 1/2 чаши мед трябва да го поддържа стабилен за няколко седмици в хладилника. Разбъркайте добре и съхранявайте.

  • По желание: можете да добавите малко джинджифил или лимонов сок, ако желаете за допълнителен вкус. Можете също да добавите пръчица канела по време на процеса на варене за повече вкус.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай