Маските се настаниха в модата

Те са като всеки аксесоар – дописват визията

Маските се настаниха в модата | StandartNews.com

„Модата отразява това, което е вътре в нас. Модата не е в марките и в имената“, казва световноизвестният дизайнер Ралф Лорен. Думите на евреина от Беларус, който сбъдва американската мечта, не са произнесени нито днес, нито вчера, но разкриват актуалните емоции не само в жанра. И тъй като модата е изключително живо изкуство, въпреки напъните на схоластиците да я лишат от полагащата й се по право и заслуги привилегия, сега в нея логично се оглежда  пандемията. Така че предпазните маски могат да бъдат тълкувани както като необходимост, така и като тренд.

Твърде обсъждана в разгара на коронавируса е колекцията на Марин Сер, която тя показа в Милано, когато там все още не вярваха във възможностите на Съдбата да потопи северна Италия в зараза. Стилистката, която рециклира якета, дантели от спално бельо и покривки за маса, за да получи ефектни унисекс палта с пропорциите на пясъчен часовник,  предлага през есента одеждите да вървят с маски – за всеки случай. „Бях вдъхновена от фентъзи романа „Дюн“ на Франк Хърбърт“, сякаш се оправдава дамата.

В историята останаха авторите на мода, за които маската беше секси елемент от визията – като в харемите на Изтока. През 2008-а Марк Джейкъбс пусна по котешката пътечка Наоми Кембъл, Ева Херцигова и Наталия Водянова с полупрозрачни дантелени маски с монограма на „Луи Вюитон“ – знак за лукс, който превръща погледа в оръжие на еротиката. Като фешън каприз, а не като предчувствие беше изтълкувана „салатена“ маска „Гучи“ на Били Айлиш на церемонията за раздаването на „Грами“ 2020, когато 18-годишната певица се превърна в сензация. Следите на лейбъла бяха навсякъде – на ръкавиците, на костюма, дори и върху маникюра на американката. Джаред Лето също се оказва фен на зеленото – актьорът с „Оскар“, който е и солист на групата „Thirty seconds to Mars“, движи с ръкавици, очила, шапка и маска с непретенциозни акценти и постоянно призовава последователите си да внимават. Всъщност преди улиците да се опразнаят, художниците в мегаполисите, които рисуваха с боя по асфалта, винаги носеха така наречените „графити респиратори“, които постепенно бяха дефинирани като елемент от младежката поп култура. Нейните анализатори сега припомнят, че маските крият и от полицията. Идеалният модел, който носи полъха на ъндърграунда, със сигурност ще претърпи трансформации.

Но все пак не бива да се забравя функцията на аксесоара – да пази от кихащи и кашлящи – и необходимостта да бъде максимално практичен. За най-прецизните е универсалният вариант, който подхожда на всяка визия в гардероба ви – класическата медицинска маска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай