Манолова даде дупнишка пирамида на Цацаров

Манолова даде дупнишка пирамида на Цацаров | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със скандално известната „Дупнишка популярна каса".

Сигналът е внесен и в Комисията за финансов надзор, Държавната агенция "Национална сигурност" и Националната агенция за приходите.

Сигналът е за финансови злоупотреби на фалиралата вече кредитно-спестовна кооперация. Манолова настоява за щателна проверка и разкриване на истината с обявената в несъстоятелност популярна каса. В институцията на омбудсмана са постъпили множеството жалби и сигнали от потърпевши вложители, изгубили спестяванията си. Гражданите са обезпокоени от липсата на своевременна реакция на компетентните органи, от невъзможността да получат вложените в кредитната кооперацията средства, поради обявяването й в несъстоятелност, както и от съмненията, че там се е извършвала незаконна влогово-кредитна дейност.

Манолова алармира, че подобни популярни каси съществуват в цялата страна и проблемът може да ескалира. В сигнала си омбудсманът поставя акцент върху факта, че голяма част от засегнатите са възрастни хора, които не са били информирани, че членството им във въпросната кредитна кооперация ще засегне пряко техните вложения, нито са участвали в общите събрания на "Дупнишка популярна каса". Гражданите не са били наясно и за възможността кооперацията да се разпорежда с техните пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай