Лещата - храната на древните цивилизации

Малките зрънца са познати на хората още от неолита

Лещата - храната на древните цивилизации | StandartNews.com

Малките зрънца са познати на хората още от неолита, а първите исторически сведения за тях датират от VIII-VII век пр.Хр. С леща се хранят всички древни цивилизации - египтяни, евреи, гърци, римляни. Лещата съдържа 26% протеини и единствените растения, които я превъзхождат в това отношение, са соята и конопът. Освен това тя е богата на фибри, фолиева киселина, витамин В1 и минерали. Без излишни претенции лещата  се е настанила в челните позиции на световното меню, ето няколко рецепти с които можете да й се насладите.

Вкусна яхния

Необходими продукти:
леща - 1 купичка
лук - 3 големи глави
моркови - 2 големи
чесън - 4 - 5 големи скилидки
чушки - 1 червена
домати - 3 с.л. от консерва (на парченца)
сол - 1 ч.л. равна
чубрица - 1 ч.л. с връх
джоджен - 1 ч.л. с връх
червен пипер - 1 с.л. с връх
брашно - 4 с.л.олио 
Начин на приготвяне: Настържете или нарежете на дребно морковите и ги запържете в тенджерката, в която ще варите лещата, за кратко.Сложете лещата при морковите да се вари в 3.5 пъти повече вода. След 15 мин. добавете нарязаните лук и чушка със солта, джоджена и чубрицата.Когато е почти готова, добавете доматите за 10-на минути.Ако предпочитате лещата на яхния, запържете брашното и пипера за 3-5 мин.Добавяйте от супата и бъркайте постоянно, за да се разтвори брашното.Пет минути преди края нарежете чесъна на ситно и го добавете към вашата супа от леща.

Вълшебна салата с леща и елда

Необходими продукти:
200 г леща
150г елда
2 стръка пресен лук
1 зелена чушка, магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Сварявате по отделно лещата и елдата до готовност. Елдата се измива в сито под течаща вода. Оставете ги да изстинат. Нарязвате зеленчуците и смесете всички продукти в голяма купа. Подправете на вкус.

 

Френска салата с козе сирене

Необходими продукти:
3 супени лъжици шери
3 супени лъжици зехтин
1 1/2 чаена лъжица млян чесън
1 чаша леща
1 кубче пилешки бульон
1 чаша вода
1/3 чаша нарязан пресен лук
1/4 чаша нарязан пресен магданоз
1/2 чаша натрошено козе сирене
1/2 чаша чери домати, нарязани наполовина
100 г аспержи
Начин на приготвяне: Смесете шерито, 3-те супени лъжици зехтин и чесъна. Разбъркайте и ги изсипете в буркан. Разклатете добре, за да се смесят добре. Заделете в хладилника за известно време. Поставете лещата, пилешкия бульон, водата и едната супена лъжица зехтин в тенджера да заври. Намалете огъня и оставете да къкри под капак. Нужни са около 20 минути на лещата, за да се свари. Свалете от огъня и изцедете течността. Охладете за най-малко 30 минути. Смесете лещата с подправките. Разбъркайте добре. Добавете междувременно сварените аспержи и чери доматите. Овкусете с дресинга. Добавете и козето сирене, нарязано на кубчета.

Чеснова крем супа от червена леща

Необходими продукти:
1 и 1/2 супени лъжици ситно нарязан чесън
1/2 чаша червена леща, измита и изцедена
3/4 чаша нарязани и обелени домати
2 чаени лъжици олио
1/2 чаша ситно нарязан лук
1/2 чаена лъжица лют пиперсол на вкус
2 чаени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне: Загрейте олиото в тенджера под налягане, добавете чесъна и задушете на "среден огън" за няколко минути. Добавете лука и задушете отново за 1-2 минути. Прибавете червения пипер и доматите като разбърквате непрекъснато, за да не загори. Добавете лещата, солта и 2 чаши вода. Разбъркайте добре и оставете да се готви под налягане, докато индикаторът на тенджерата изсвири 3 пъти. Преди да отворите капака напълно пуснете парата да излезе. Оставете настрана, за да се охлади. След като изстине, пюрирайте супата, докато добие гладка консистенция. Прехвърлете пюрето в дълбок тиган, добавете 2 чаши вода, разбъркайте добре и варете на тих огън в продължение на 4-5 минути. Добавете лимоновия сок, разбъркайте и поднесете.

Супа с пилешко

Необходими продукти:
1 чаша леща
3-4 пилешки бутчета
сол, черен пипер
2 моркова
2 малки обелени и нарязани домата
1 връзка чесън
1 връзка лукняколко стръка магданозедна
щипка червен пипер
риганолио по желание, тъй като месото ще си пусне мазнина
Начин на приготвяне: В тенджера сложете лещата, пилешкото месо, лука, морковите, чесъна и червения пипер. След като месото се вари около 20 минути, извадете го и го накъсайте на малки парчета, а след това отново го върнете в тенджерата.Щом лещата се свари, добавете нарязаните на ситно домати, риган, сол, черен пипер и магданоз. Оставете да ври около 5-10 минути и сервирайте.

Постни манастирски кюфтенца

Необходими продукти:
леща, елда и моркови в същото съотношение (напр. по 1/2 чаша от всички)
средата на 2-3 филийки стар хляб
подправки по желание праз / лук / чесън / магданозсол, черен пипер, къри

Начин на приготвяне: Лещата се вари около 30 мин. (така че да бъдат цели зърната) и се прецежда. Елдата се измива и се вари в малко вода (колкото да я покрие). Първата вода се хвърля; към втората вода се добавя сол; щом изври цялата вода, тогава е сварена. Морковът се задушава или сварява (ако се използва праз, важи същата процедура като за морковите). Зеленчуците и магданозът се нарязват на ситно, смесват се с елдата и лещата (ако нямате елда, може да сложите ориз или просо), добавя се сух хляб и подправки на вкус. Сместа се разбърква добре, оставя се да престои, за да попие излишната течност, след което от нея се оформят кюфтета (или шишчета). Подреждат се в тавичка за печене, покрита с брашно (може царевично брашно или галета) и се пекат в предварително загрята фурна на 200 ° С около 40 минути - 1 час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай