Лекар: Кои са храните, по-вредни дори и от цигарите

Те са бедни на фибри и витамини

Лекар: Кои са храните, по-вредни дори и от цигарите | StandartNews.com

Цигарите със сигурност са вредни за здравето, но има ли храни, които влияят на него още повече, сподели лекарят  и изследовател д-р Мелиса Рейн.

"Преглед на повече от дузина проучвания, включващи близо десет милиона души, установи, че яденето на бързо хранене може да причини депресия, тревожност, диабет, сърдечни проблеми и рак. Ултрапреработените храни, както и бързото хранене, са свързани с риск от развитие на 32 вредни последици за тялото. Изследователите отбелязват, че производството на бързо хранене (като хамбургери), пакетирани печива, чипс, захарни зърнени храни и сода включва много индустриални процеси", казва специалистът.

 

„Ето защо такива храни често съдържат изкуствени оцветители, емулгатори, овкусители и т.н.“, подчертава лекарят, като добавя, че съставът на храната, който е избран поради нейната наличност и привлекателен вкус, включва захар, нездравословни мазнини и сол.

Същевременно изброените продукти са бедни на фибри и витамини.

 

„Като цяло има пряка връзка между излагането на високо преработени храни и 32 здравни резултата, включително рак“, каза изследователят от университета Дикин и водещ автор на изследването Мелиса Лейн.

"Като се има предвид честотата на консумация на нездравословна храна от различни групи от населението и наличността, горните „продукти са по-опасни от пушенето", съобщава още специалистът.

Според проучвания средностатистическият жител на развитите и развиващите се страни получава само 1/6 от цялата консумирана захар от десерти и сладкиши, около 50% от индустриално преработени продукти като сосове, полуфабрикати, консерви и др.

Редовната прекомерна консумация на захар увеличава риска от затлъстяване, диабет тип 2 и проблеми със зъбите. СЗО категорично препоръчва ограничаване на дела на захарта до 10% от общия енергиен баланс на диетата. По-нататъшното й ограничаване до 5% осигурява допълнителни осезаеми ползи за здравето.

Преработени месни продукти - те включват колбаси, колбаси, шунка, бекон и всякакви други солени, пушени и консервирани продукти от месо. Според СЗО редовната консумация на преработени месни продукти повишава риска от колоректален рак, както и рак на панкреаса и простатата.

Всеки 50 грама преработено месо, консумирано дневно, увеличава риска от колоректален рак с приблизително 18%. Освен това високите нива на сол, наситени мазнини и изкуствени добавки увеличават риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Яденето на парче шунка или наденица от време на време няма да повлияе значително на вашето здраве, стига да се храните разнообразно, естествено.

Просто не яжте такива ястия всеки ден и в големи количества и не забравяйте внимателно да проучите етикетите - предпочитайте тези, които съдържат естествени съставки, съветва още експертът.

Важно: Статията не замества балансираното храненене и консултацията със специалист!

Реклама

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай