Ледени свещи? Една държава ги превърна в машина за пари (ВИДЕО)

По тях обаче не може да се ходи

Ледени свещи? Една държава ги превърна в машина за пари (ВИДЕО) | StandartNews.com

Чували си сте някога за ледените свещи? Една държава ги превърна в туристическа атракция.

Пролет в Канада е изключително красива. Големите й езера са прекарали много месеци напълно замръзнали, но най-накрая започват да се размразяват. От брега може всичко да изглежда нормално, но едно малко побутване разкрива, че ледът е съставен от плътно подредени, вертикално плаващи ледени пръчки с форма на свещи. Това не се вижда всеки ден.

Ледените свещи, наричани още гнил лед, започват образуването си още през зимата, когато водният басейн замръзне. Кристализирането в пръчици се дължи на преохлаждане – охлаждане на водата под нулата, без тя да се втвърдява. Тогава много бързо се образуват големи ледени кристали. Интересно е, че наличието на вятър по време на кристализацията може да доведе до образуването на хоризонтални пръчици, което прави леда да изглежда по-тъмен, пише сайтът chr.bg.

Когато настъпи пролетта, топенето започва първо на границата на отделните стълбовидни кристали, където ледът съдържа повече примеси. По този начин дебелата ледена покривка се разделя на въпросните свещи.

Следователно, за да получите красивите вертикални свещи, са ви необходими: преохлаждане, сравнително спокойна вода и наличие на примеси в нея. Ето защо този вид кристализация най-често се случва в езера на много студени места - в Канада, Аляска, Япония и Русия, като красивото сибирско езеро Байкал, най-старото и най-дълбокото езеро в света.

Известно е също така, че свещите издават красив звънлив звук, сякаш езерото се е превърнало в плаващ полилей.

Само едно предупреждение: имайте предвид, че няма да ви издържи, ако се опитате да ходите по него!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай