Ламбо: Прогледнах

Ламбо: Прогледнах  | StandartNews.com

Стефан Данаилов прогледна след успешна операция в Германия. Професорът депутат се завърна преди броени дни от клиниката, където постъпи заради чувствително намаляване на зрението. Проблемите му се появиха миналата година след поредната серия от вливания в битката срещу лимфома и съответния срив на имунната система. Ламбо трябваше да започне лечение, но то беше осуетено заради поредица от ангажименти, свързани с предизборната кампания на БСП и старта на поредното Народно събрание. В един момент се стигна до там, че прочутият актьор можеше да използва само част от капацитета на очите си - пълно перде на едното и 40 процента видимост на другото.

В немската клиника Ламбо е срещнал няколко българи. Посрещнала го е доцент Койчева, дясна ръка на професора, извършил сложната интервенция за близо 5000 евро. Младата дама била от Твърдица - градчето, което актьорът възпя през 1984 г. в прочутия новогодишен дует с френската си колежка Вероник Жано "Comment ca va". Тъкмо легнал на масата и се оказало, че и сестрата била нашенка. С третия сънародник, преуспяващ доктор, се разминали за малко. Всички от фен клуба на Стефан Данаилов получили автографи от "българския Марлон Брандо". "Те са дълбоко уважавани специалисти, а не общи работници. Абе, въобще талантлив народ сме - живея с надеждата, че имаме по-бъдеще. Политиците минават, отъркват се във властта и отминават. Може би някой ден в България и ще бъдат отглеждани и възпитавани за тази професия - така, както това се случва в развитите демокрации", сподели Ламбо пред "Култ" по Би Ти Ви.

Само преди две вечери беше премиерата на неговите момчета в НАТФИЗ. Студентите му го зарадваха с отличния спектакъл "Небесен отряд". "Всичко се случва в концентрационен лагер. Няколко души получават възможността да поживеят малко повече от останалите - защото "работят" на пещите. В Европа вече започнаха да забравят какво е станало преди 70 години - трябва да се припомня. Правих тази пиеса през 1996-а с първия ми клас - Асен Блатечки, Иван Бърнев, Башар Рахал, Валери Йорданов, Ненчо Илчев... Осем равностойни роли - всеки трябва да получи шанс да се изяви. Тогава прическите бяха други, а един ден юнаците дойдоха на репетиция с остригани глави. Защото им бях казал, че не може в Аушвиц да има дебелаци с дълги коси. Актьорлъкът е занаят, който се върши с много любов. Ако не си обичаш професията, не става. Нашето изкуство е колективно, няма място за егоцентризъм и егоизъм. Винаги съм го обяснявал на моите 140 студенти от всичките ми випуски. Може би този е последният - заради здравето си не мога да мечтая за нещо повече. Но нищо не се знае - преди пак си мислех, че няма да продължа, но взех клас", откровен е професорът. Момичетата пък пък направили с племенницата му Росица Обрешкова "Красиви тела" - друго успешно представление.

Ламбо разкри, че през декември всичко е било според традицията, на която съпругата му Мери държеше толкова много. На 25-ти е бил курбанът, на който е поканил 36 човека - почти всички лекари. Между тях винаги са и тези, които спасиха живота на доведения му син Росен Цанков през 1992-а, когато успешният сега продуцент внезапно се парализира от врата надолу. Утре големият актьор пък ще има още един повод за семейна гордост - Тракийските дружества ще честват 110 години от рождението на баща му Ламби Данаилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай