Курсантите от Военните училища ще се хранят за 8,17 на ден

Курсантите от Военните училища ще се хранят за 8,17 на ден | StandartNews.com

Курсантите от Военните училища ще се хранят за 8,17 лв на ден. Това стана ясно след заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Съгласно същата заповед от 10,30 лв. на 8,17 лв.. се намалява дневния порцион и на повечето от останалите категории военнослужещи на действителна служба. Според представители на Министерството на отбраната намалението се дължало на намаляването на цената на свинското месо, въпреки че едва ли българските военнослужещи се хранят само и единствено със свинско месо.

Въпросът за скандалното намаление е бил обсъден по време на последното заседание на Парламентарната комисия по отбрана, като част от членовете на комисията са изразили недоумение от взетото решение.
Според експерти намалението на дневния порцион с 2 лв. едва ли ще реши финансовите проблеми на армията, която спешно се нуждае от професионален преглед на бойните възможности, от точно дефиниране и преформулиране на правата и ангажиментите на цивилното и военното ръководство, с оглед на променящата се ситуация и от редукция на администрацията, раздутата през последните години, за сметка на войските.
Агенция "Фокус" припомня:

По време на протестите на служителите в сектор "Сигурност" в началото на ноември т.г. министърът на отбраната Николай Ненчев се ангажира със запазването на социалните придобивки на военнослужещите и декларира, че: "Министерството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващите придобивки"(4 ноември 2015 г.)

По време на тези изявления на министър Ненчев заповедта за икономии в дневния порцион вече е била влязла в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай