Купуват с европари мотриси за метрото и автобуси

Купуват с европари мотриси за метрото и автобуси | StandartNews.com

София. С пари от екоминистерството ще бъде обновен в значителна степен градският транспорт на София, стана ясно от изявление на Ивелина Василева,  зам.-министър по околна среда и водите пред бТВ.

Предстои да се закупят 10 броя метровлакове – за новата линия от летището към центъра на София. Ще се вземат още 20 трамвая и 120 автобуса за столицата и около 130 тролейбуса за други 4 града. Това се екологично чисти превозни средства по най-новите изисквания, поясни заместничката на Нона Караджова.

Тя определи като политизирани твърденията, че средства от екопрограма на ЕС се използват за нуждите на МВР и градския транспорт по места, където кметовете са от ГЕРБ.

Василева подчерта, че много държави променят оперативните програми в ход, защото това са едни планови схеми и те могат да се моделират според нуждите на всяка страна-членка на Общността.

По думите на екоексперта общият актив на ОП „Околна среда” е 3,5 млрд. евро, който може да се използва в три направления – води, отпадъци и биоразнообразие.

За опазване на биоразнообразието и защитените видове обаче е важна и бързата реакция при възникването на горски пожари. Затова, предвид честите такива инциденти на територията на България, предстои с пари по въпросната програма да се закупи противопожарна техника - цистерни, тежко и лекотоварна техника и летателни.

„Имаме заявка за 160 автомобила, 1-2 хеликоптера, с които към момента не разполага Гражданска защита. Това са важни неща, за които обаче имаме подкрепа от Брюксел. Идеята дори дойде в разговори с ЕК и комисар Кристалина Георгиева. Сега предстоят тръжни процедури”, поясни Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай