Кризата и интернет не убиха книгата

Кризата и интернет не убиха книгата | StandartNews.com

Романите са на почит, борим стреса с четива за самопомощ

На днешния празник, в който почитаме словото и културата, неизбежно възниква въпросът - четат ли българите и какво четат. В сложните времена на криза и ограничени финанси остават ли ни средства, за да задоволим освен нуждите на тялото и тези на душата. С какъв тип четива удовлетворяваме необходимостта си от духовност също е интересен въпрос. Отговорите потърсихме с обиколка на книжните пазари в навечерието на 24 май.

Първото място, за което софиянци, а и не само те, се сещат, когато става въпрос за книги, е площад "Славейков". Под зоркия поглед на баща и син Славейкови ежедневно през книжния пазар минават стотици почитатели на книгите, както и такива, които търсят учебни помагала или книги за самопомощ. Хората, които пазаруват тук, са от всякакви съсловия, възрасти и професии. Някои са отскочили в обедната почивка, на други пътят им традиционно минава оттук, трети пък убиват време в гледане по щандовете. Не всеки обаче купува.
"Повечето цени не са ми по джоба, но

понякога давам последните си пари

за да си купя любима книга. Бивша учителка съм и не мога да се лиша от възможността да се потопя в магическия свят на литературата. Това е от малкото удоволствия, които са ми останали", казва пенсионерката Пенка Иванова. Тя често си купува и предлаганите книги "втора употреба" за хора с по-тънък джоб. Те се предлагат на скромните 2 или 5 лв.
Според търговците логично се търсят книги, които се рекламират в медиите. Съвременните четящи българи като цяло предпочитат художествените романи, показва предпразничната ни проверка из щандовете на книжната борса. Предложения за релаксиращо четиво има в изобилие - от модерните в момента Джеймс Ролинс, Сюзан Елизабет, Касандра Клеър до традиционно купувани писатели като Нора Робъртс и Сидни Шелдън например.
Що се отнася до българските книги,

съвременните автори се оказват по-търсени от класиците

Един от най-продаваните е Георги Господинов с "Там, където не сме", търсене има и книгата на Иво Сиромахов "Шекспир 3D". Предпочитаното четиво преди празниците са криминални, исторически романи и езотерични книги за жените. "Търся "Силата на положителното мислене" на Норман Винсънт, препоръчаха ми я. Имаме нужда от такива книги, за да се борим със стреса, който е ежедневие в нашия живот", казва Искра Делиманова от Перник. На читателски интерес сред дамите на всички възрасти се радвала и книгата "Тълкуване на сънищата" на Пиер Дако. Според търговци абсолютен хит са пътеписите в България "Нови 101 отбивки". "Ще си я купя, защото обичам да чета книги за пътешествия. В интернет също може да се намери нещо интересно, но аз си предпочитам хартиеното издание", твърди студентката Ася Симеонова от София. Дама на средна възраст пък си купува "Диети за плосък корем", защото мрази фитнес упражненията и се надява да постигне така мечтаната фигура. На интерес сред нежната половина се радва и "Лечебната сила на храсти и дървета" от Кети Иванова.
Обикновено бабите, а не родителите купуват на внуците си детските книжки, твърдят букинистите. Като цяло българинът не обича да експериментира и

се придържа към авторите, които е чел в детството си

Родителите традиционно купуват "Малкият принц" на Антоан дьо Сент Екзюпери, "Макс и Мориц" на Вилхелм Буш, "Приказките на Братя Грим", както и тези на Ран Босилек. Сред родителите е страхотен хит книгата за възпитание на детето - "Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди, наказания" от Елена Тимошенко.
Вкусове всякакви, но едно е сигурно- българинът чете. Независимо от цената и конкуренцията на интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай