Кражбата на капсулите с радиация не била прецедент

Кражбата на капсулите с радиация не била прецедент | StandartNews.com

Варна. Кражбата на трите радиоактивни капсули ощети с 600 000 долара девненския завод „Полимери” и не е прецедент, каза финансовият директор на предприятието Галин Стоянов. Те бяха задигнати от роми преди дни. целостта им не беше нарушена, но 29 човека трябваше да се изследват за лъчева болест.

Сега, докато даваме пресконференция, 50 роми крадат на територията на предприятието, каза Стоянов. От подобни посегателства от края на миналия ноември досега фирмата отчела над 4 млн. лева загуби. След последния инцидент заводът трябва да подмени опасните радиоактивни нивомери като ги предаде на гробището в Нови хан.

Междувременно в предприятието влезе на проверка и Държавната агенция за ядрено регулиране. Кризисният щаб към общината пък възложи на всички държавни институции да гарантират безопасността на населението и на работещите в „Полимери”,въпреки че производството му е спряло преди две години.Заводът трябва да опише всички потенциално опасни вещества и обекти, и да засили охраната си.Територията на завода от 1120 дка се пази от 4 гарда денем и 8 през нощта.Това е далеч под норматива за сигурността,категорични са експертите. Освен това според кризисния щаб кражбата е извършена не на 9-ти септември, а преди това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай