Кръвопийци по кожата

Винаги преглеждайте детето след игра на полянката

Кръвопийци по кожата | StandartNews.com

Напоените с масло от цитронела лепенки и гривни държат гадинките надалеч

Изпитвали ли сте неприятното чувство, когато по кожата си забележите малка черна точица с мърдащи краченца, с размерите на леща?
В първия момент се паникьосвате, обаждате се на приятел и ако той и препатил с кърлежи, ви дава съвет. Обикновено най-популярният е да капнете олио върху "кръвопиеца", а той ще си падне сам. Това ще се случи само ако току-що кърлежът се е впил в кожата ви. Ако обаче се е загнездил там, бързо потърсете лекарска помощ, съветват специалистите. Не си правете експерименти да го хващате с пинсета и да въртите обратно на часовниковата стрелка. Това ще направи лекарят. Не е задължително да е непременно инфекционист, може да отидете и при личния си лекар. Важното е кърлежът да бъде изваден целият, защото, ако част от него остане в кожата, има опасност инфекцията да се развие бързо.

Дори след разходка с кучето в парка или на полянка, преглеждайте кожата си и тази на животното за кърлежи, съветва д-р Живка Загорова, личен лекар в 22-о ДКЦ. При нея често идват ухапани от коварните насекоми.
В първите часове няма никакъв риск за здравето ви, но ако кърлежът престои повече от 12 часа, става опасно и трябва веднага да потърсите специализирана медицинска помощ. "Мястото се обработва, кърлежът се вади внимателно, за да бъде изваден целият. Той се хваща с медицински ръкавици внимателно и с пинсета най-близо до кожата - там, където е хоботчето на кърлежа, и се дърпа нагоре.

Не бива да се върти, нито пък да се маже с олио

и да се задушава, защото това води до риск от заразяване, тъй като кърлежът преживява стрес и връща кръв, тогава е и най-големият риск от заразяване. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла", обяснява д-р Загорова. Това е рана и трябва да се третира като такава, за да не се образува възпаление на мястото на ухапването. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира. Кърлежът пък се поставя в шише със спирт. После ухапаният трябва да се самонаблюдава в продължение на 20 дни. Ако се появи черно петно или то започне да расте, тогава има риск за здравето и трябва да се консултираме със специалист. Кръвосмучещите пренасят тежки болести от рода на ку-треска, лаймска болест, марсилска треска, енцефалит, кримска треска, туларемия. Подобни тежки заболявания могат да се овладеят с подходящи антибиотици - но винаги е добре заразата да се предотврати или да се улови в ранен момент.
Кърлежите

обичат топлото време, влагата и неокосената трева

Те усещат приближаването на "храната" по топлината и миризми и при случаен контакт се лепват, впиват се в кожата и започват да смучат кръв. Когато резервоарите им се заредят, се пускат и остават на удобно място за нова атака, докато храната се преработи.
Приемникът може освен човек, да е куче или друго домашно животно, дори птица или земноводно. Важното е да е топлокръвно. Има и случаи, при които кърлежът остава незабелязан и проблемът става явен едва когато се проявят симптомите на опасно заболяване. Затова ако неочаквано ви заболи глава, имате мускулни и ставни болки и вдигате температура, не мислете веднага, че е летен грип. Може да сте хванали заразата при последната разходка из природата. Тогава добре огледайте тялото си, защото дори кърлежът да е паднал, мястото на ухапването ще е зачервено и по характерния му вид началото на инфекцията ще бъде установено със сигурност.
Всъщност не всеки екземпляр носи болести. Дали е така може да установи само лабораторният анализ. Затова е необходимо изваденият кърлеж да бъде прибран по подходящ начин, в стъклено шишенце или друга сигурна опаковка, каквато имате под ръка. Подобен анализ ще отхвърли необходимостта от това да гълтате антибиотици или ще установи какво точно ви е вкарал кърлежът в кръвта, за да е ясно как да протече лечението ви.
Как да разпознаем кърлежа? Кръвосмучецият паразит има характерно телце, което прилича на дребно зърно от леща. Снабден е с четири чифта крачета, като двата предни чифта имат вендузи, с чиято помощ се прикрепва към кожата на жертвата.
Според статистиката в България вилнеят около 40 вида кърлежи, а в света са над 850.
Има защита срещу кърлежите и това са репелентите. Те предлагат неколкочасова защита срещу възможно ухапване от кръвосмучещите. Нанасят се върху застрашените зони по кожата, като се внимава да не попадат върху лигавиците и очите. В някои случаи може да се пръска външната повърхност на дрехите. Добре е да се внимава с количествата, особено при деца, защото става дума за токсичен препарат. След като е преминал моментът на потенциалната заплаха, кожата трябва да се измие обилно с вода и сапун, а дрехите да се изперат.
Практиката показва, че помагат и напоените с масло от цитронела лепенки и гривни, които

по естествен начин държат гадинките надалеч

Иначе пръскането на тревните площи срещу кърлежи се извършва от специализирани фирми, под санитарен контрол и с одобрени от Здравното министерство препарати. Първото трябва да се извърши преди пролетното затопляне, а последното - в късна есен. Преди пръскане подлежащите на обработка площи се окосяват. Мястото не трябва да се мокри най-малко един час преди обработката. По правило се обработва и съседна на терена ивица, която е широка един метър.
Следващият пик на кърлежи е през септември, така че трябва да бъдем подготвени.

Съвети:

- Ако излизате в неокосени тревни площи - паркове, градини или ниви и ливади, носете светли дрехи, за да се вижда по-ясно кърлежът

- Хубаво е да сте с ризи с дълги ръкави и дълги панталони, а крачолите им да бъдат в чорапите или обувките

- Никога не сядайте директно на тревата, а носете одеяло или друга постелка

- Внимавайте при контакт със селскостопански животни

- След като се приберете, огледайте добре тялото си

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай