Кръстова гора набира скорост за Топ 3 на Чудесата

Кръстова гора набира скорост за Топ 3 на Чудесата | StandartNews.com

София. Чудото Кръстова гора набира скорост за Топ 3 на Чудесата на България. Гласуването за материалното и нематериалното ни наследство за ЮНЕСКО е организирано от вестник Стандарт. 

Най-харесваните от читателите Чудеса в първата тройка са Белоградчик и Магурата със 71% от гласуването, Велико Търново с 53 на сто и крепостта Баба Вида с 51%.

Само на седем пункта след Баба Вида е Кръстова гора с 44 на сто от читателския вот. 

Кръстова гора е едно от местата по света, което Господ използва за връзка със земните хора, твърдят в манастира "Света Троица". Чудотворният кът е в самото сърце на Родопите и се намира на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив. Според легендите тук някъде е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос. Реликвата е била в "Света Троица" до XVII век, когато манастирът е разрушен от турците. Трима монаси все пак успели да скрият Божия кръст (или частици от него) в една от близките пещери. Той обаче не е открит и до днес. Според друга легенда Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората. Това става веднъж годишно, през нощта на 13 срещу 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден. Всички предания и легенди показват, че тук е един от енергийните центрове на България.

В онлайн гласуването за Чудесата, което ще определи народния вот за топ 10 на новите български предложения за ЮНЕСКО, процентите на подкрепа се променят динамично. Заразени от местен патриотизъм, хиляди хванаха мишката, за да гласуват за любимата си забележителност. Кампанията се осъществява със съдействието на М-Тел.

На 5 юли "Стандарт" даде старт на голямото национално гласуване за символите от материалното и духовно богатство на страната ни, които искаме да видим под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно богатство.

Гласуването тече на сайта "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com). Българите избират топ 10 между 30 символа от материалното и 30 от нематериалното наследство.

30-те културно-исторически обекта са подбрани от над 150 историци, археолози, общественици експерти в държавната и местната администрация. 

Вотът ще продължи до края на септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай