Кралска пехота в Ново село

Кралска пехота в Ново село | StandartNews.com

Подразделение от Кралската морска пехота на Англия участват в започналото днес учение в българо-американската база "Ново село" източно от Сливен. Общо 200 военни от България, САЩ, Англия и Румъния се включват в "Платиниум лайън 16-3". Българските подразделения са от военни формирования в Стара Загора и Сливен, а американците участват със своята морска пехота.

Френски военни пък напират да провеждат тренировки и учения в "Ново село", научи "Стандарт". "Френската армия изпрати свои наблюдатели, които ще проследят започналото съвместно учение "Платинум лайън 16-3", съобщи пред "Стандарт" полковник Йордан Йорданов, зам.-директор на дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната.

Френските военни на "Ново село" са артилеристи, които ще наблюдават специално стрелбите на артилерия и танкове по време на сегашната тренировка, която ще продължи от 9 до 16 май, каза полковник Йорданов. Вече е сигурно, че догодина на "Ново село" ще се проведе сертификация на корпуса на НАТО, дислоциран в Лил, Франция. Френската част от корпуса ще тренира и държи изпити на "Ново село", а немско-холандската част - в Норвегия.

Според споразуменията между България и САЩ за база "Ново село" всяка от двете страни може да покани трета за участие в съвместни учения, но другата страна трябва да одобри. "Така стана и сега. Ние поканихме французите, а американците дадоха своето съгласие. Те пък поканиха англичани, а ние се съгласихме подразделение от Кралската морска пехота на Англия да участват в сегашното учение", каза полковник Йорданов.

Френски военни на няколко пъти са използвали полигона "Ново село", преди обаче той да стане българо-американско съоръжение. Преди да се включат като омиротворители в Косово, французите използваха българския полигон за стрелби. Днес база "Ново село" е модернизирана и се счита за една от най-добрите за тренировки на военни в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай