ТОП 10 на най-здравословните чайове

Ето ги различните видове от тази напитка

ТОП 10 на най-здравословните чайове | StandartNews.com

Чаят е супер здравословна напитка, идеална за ежедневна консумация. Експертите са идентифицирали видове чай с най-забележителни хранителни вещества, свойства и функционални ползи, съобщава изданието Realsimple, което изброява 10 от най-полезните разновидности на тази напитка.

Чай - най-здравословните видове

Черен чай - дава енергиен тласък благодарение на кофеина и носи куп ползи за здравето благодарение на многото фитонутриенти, които съдържа. В допълнение, полифенолните съединения в черния чай помагат за поддържане на здравето на сърцето, като влияят положително на кръвното налягане и нивата на холестерола. Те също така помагат за подобряване на имунитета, червата, мозъка и метаболизма.

Чай с джинджифил и куркума - има противовъзпалителни свойства, облекчава болката и подобрява храносмилането. Този чай е приятен начин да започнете или завършите деня.

Зелен чай - подлежи на минимално окисление и листата му са по-малко обработени от листата на черния чай. Съдържа по-малко кофеин, богат на биоактивни съединения, които помагат за укрепване на имунната система, сърцето, червата и подобряват метаболизма.

Чай с лимон - лимонът съдържа витамин С, който помага в борбата с възпалението и повишава имунитета. Цитрусовите плодове съдържат и терпен лимонен, който има изразено антидепресивно действие.

Бял чай - това е най-малко окисления вид чай. Съдържа много от същите съединения като черния и зеления чай, предлагайки подобни ползи. Освен това е установено, че белият чай потенциално насърчава заздравяването на рани и подобрява здравето на кожата.

Чай от хибискус - богат на хранителни вещества чай с впечатляващи метаболитни ползи, благодарение до голяма степен на неговия стабилизиращ кръвната захар ефект. Изследванията показват, че чаят от хибискус може да поддържа здравето на сърцето чрез регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Чай Ърл Грей - този отличителен и успокояващ черен чай съдържа същото количество кофеин като обикновения чай и има същите предимства като цитрусовите и другите черни чайове.

Чай от мента - помага за подобряване на когнитивните функции като памет, внимание и концентрация. Може също да помогне за облекчаване на подуване на корема и други храносмилателни проблеми.

Улонг чай - съдържа много фитонутриенти и други съединения в подкрепа на здравето на сърцето, мозъка, метаболизма, червата и имунната система.

Чай от лайка - подпомага храносмилането и спокойствието. Установено е, че лайката помага за облекчаване на симптомите на тревожност и също така има противовъзпалителни, метаболитни и имунни ефекти, пише изданието, позовавайки се на научни изследвания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай