Котките помагат в изолацията

Това твърди психолог

Котките помагат в изолацията | StandartNews.com

Още една червена точка за домашните любимци.

Котките помагат за психичното здраве на стопаните си при наложената изолация заради пандемията, твърди английски психолог. Той посочва, че хората, които имат домашен любимец, са психически по-устойчиви от останалите.

Проучване на Cats Protection, проведено сред близо 700 собственици, които работят от вкъщи, показва, че в 63 на 100 от случаите котките ги успокояват. 53 процента посочват, че четириногото им помага да се справят със самотата и депресията.

Повече от половината пък казват, че котките им ги развеселявали по време на изолацията.

Проучването показва, че животните са идеалните съквартиранти, а четири от десет души дори споделят служебните си проблеми с тях. 

„Домашните любимци правят нещата по-нормални. За разлика от нас, животните не са  подложени на такъв стрес и ни действат успокоително. Намаляват нивата на кортизол и на адреналин в кръвта, поддържайки тревожността под контрол“, коментира поведенческият психолог Джо Хемингс. 

Според Хемингс ползите са не само за стопаните, но и за самите животинки. Без значение дали са кучета, или котки, те се привързват към нас и изпитват по-голямо щастие, когато не са сами по цял ден. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай