Котките "копират“ навиците на собствениците

Какъвто стопанинът, такъв и домашният му любимец

Котките "копират“ навиците на собствениците | StandartNews.com

Котките "копират“ навиците на собствениците

Наблюденията на британски учени върху поведението на три хиляди котки и техните собственици показват, че психологическите черти и навиците на човек влияят върху здравословното състояние на домашния му любимец и неговия характер. През последните години те откриват повече доказателства, че типичните човешки черти на интелигентност и способността ни да проявяваме сложни емоции са характерни и много животни, включително кучета, примати и дори гарвани и кози.

Наскоро неврофизиолозите са открили, че кучетата могат да разбират интонацията и значението на думите, когато говорят собствениците им, и да различават емоциите по лицата на познати и непознати хора. Оказва се, че те общуват с хората не заради храната, а заради оказване на внимание и положителни емоции. Освен това кучетата успяват да запомнят "ненужна" информация и да я използват по-късно, когато общуват със стопанина си.

По-особени в това отношение са котките. Последните експерименти за оценяване на привързаността им към хората показват, че мъркащите създания са изключително практични и независими животни. Те рядко се тревожат за собственика и не са склонни да губят усилията си напразно, включително да мислят за храна, ако знаят, че така и така ще бъдат нахранени.

Марк Фарнуърт от университета в Нотингам-Трент (Великобритания) и неговите колеги наблюдавали живота на около три хиляди котки и техните собственици, живеещи в Лондон и предградията му. След като събрали доброволците, учените проучили състоянието на домашните любимци и провели мащабно социално проучване сред собствениците.

"Ние откриваме все повече доказателства, че състоянието на домашните любимци и тяхното здраве зависи не само от съзнателните действия на техните господари и тяхното разумно

Анализирайки получените данни, Фарнуърт и неговите колеги открили връзка между качеството на живот, поведението и здравето на котките и поведението на техните собственици. Например, котки на невротични хора по-често страдат от здравословни проблеми, отколкото домашните любимци на по-спокойните доброволци, а четириногите на добродушни и затлъстели хора "копират" своите собственици и също страдат от наднормено тегло. Пухкавите спътници на екстровертите, напротив, обикновено имат ниско тегло и прекарват повече време навън в сравнение с другите животни.

Всичко това, както отбелязват учените, показва, че поведението и благосъстоянието на домашните животни зависи не само от това колко добре се грижат собствениците за тях, но и от характера на хората. С други думи, настроението и цялостният стил на поведение на човека влияят върху живота на неговите домашни любимци не по-малко от елементарните изисквания при тяхното отглеждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай