Котките имали по-съвършен мозък от кучетата

Това установявят група учени

Котките имали по-съвършен мозък от кучетата | StandartNews.com

От научна гледна точка мозъкът на котката е по-съвършен от мозъка на кучето, пише израелското издание "Ал Итихад", предаде БГНЕС. Котките са бозайници от семейство котки, които са опитомени преди 7000 години.

Те са отлични ловци и са хищници, но не представляват реална опасност за хората поради малкия си размер. Средно една котка тежи от четири до седем килограма, но теглото ѝ може да достигне и до10 килограма.

Мисията на котките била да хващат мишки, плъхове и змии, които прониквали в домовете на древните египтяни. В резултат на това котките стават любимите животни на фараоните и са увековечени в картини и скулптури.

Котешкото мяукане може да достигне 140 децибела.

Това животно може да чува високи звукови честоти до 40 хиляди Hz (хората чуваме до 20 хиляди Hz).

Мозъкът на котката се състои от 300 милиона клетки, а този на кучето - от 160 милиона клетки. Обонянието на котката е по-добро от това на хората, но по-лошо от това на кучетата.

Тя спи около 16 часа на ден. Котешкото око е чувствително към светлината, зениците са вертикални и се разширяват силно на тъмно. Животното е в състояние да остане невредимо след падане от големи височини.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай