Космически урагани връхлитат планетата

Сезонът на ураганите на Земята не ограничава само повърхността на планетата

Космически урагани връхлитат планетата | StandartNews.com

Космическите урагани са явление, наблюдавано около двата магнитни полюса на Земята. Те се предполага, че са породени от движения в магнитното поле на планетата, според сп. "Сайънс".

Сезонът на ураганите на Земята не ограничава само повърхността на планетата. В горните слоеве на атмосферата, известни като йоносферата, съществуват "космически урагани" - вихрени бури от плазма, а не от вода, както в повърхностните урагани. През 2021 година учените за първи път описват това явление като циклонообразно полярно сияние, което се образува в близост до северния магнитен полюс на Земята и излъчва електрони в горните слоеве на атмосферата.

Последните изследвания показват, че съществуват и паралелни космически урагани в района около южния магнитен полюс. Според анализ на сателитни данни от 2005 до 2016 година, учените от университета Шандун във Вейхай, Китай, и техните колеги от Journal of Geophysical Research: Space Physics открили общо 259 такива урагана в йоносферата на южното полукълбо. Това съответства на средно около 23 събития годишно, което е близо до честотата на ураганите в Северния полукълбо.

Учените предполагат, че космическите урагани се дължат на промени в магнитното поле на Земята, които са предизвикани от слънчевия вятър. Този поток от заредени частици от Слънцето влияе на линиите на магнитното поле, като ги разцепва. Когато тези линии се възстановят, те вихрят йонизирания газ в йоносферата, създавайки потоци от електрически ток, насочени нагоре. След това тези потоци се огъват и започват да се въртят, създавайки централно око, сходно с топъл и влажен въздух в центъра на тропически циклон.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай