Коронавирусът гълта 5 милиарда от киното

Епидемията удари световната развлекателна индустрия

Коронавирусът гълта 5 милиарда от киното | StandartNews.com

Епидемията от коронавирус поставя на сериозно изпитание световните здравни власти и икономиките на засегнатите държави. Развлекателната индустрия също търпи поражения – много кинопремиери, филмови фестивали, концерти и турнета бяха отменени заради разпространението на COVID-19. Очаква се филмовата индустрия да олекне с 5 милиарда долара тази година.

Китай – един от най-важните пазари, продължава да бъде под карантина и не е ясно до кога киносалоните и театрите из страната ще останат затворени. От студиото „Paramount“ изместиха премиерата на „Таралежът Соник“, която първоначално беше на 28 февруари, за неопределен период от време. Както стана ясно, дебютът на следващия филм за Джеймс Бонд – „Смъртта може да почака“, също бе отложен – вместо през април, лентата ще излезе през ноември. Китайската премиера на новата игрална версия на класиката на Дисни „Мулан“ е също сред отменените продукции. Премиерата на филма в САЩ обаче остава непроменена – 27 март. Все още не е ясно и кога Том Круз ще може да продължи снимките за следващата „Мисия невъзможна“ в Италия. Филмовият фестивал в Кан за сега не е отменен, организаторите са нащрек и следят изкъсо развитието на ситуацията с готовност да го отложат. Форумите в Хонконг и Пекин обаче бяха отменени.

Южнокорейската кей поп сензация BTS отмени турнето си в Корея, което трябваше да се състои през април. Засега не се знае кога групата ще се върне на сцената. Марая Кери съобщи, че мести концерта си в Хаваи за 28 ноември заради „развиващите се забрани за пътуване“. „Ultra Music Festival“ в Маями бе отложен за първи път от 21 години. Рапърът DJ Калид отмени турнето си в Азия през март и април. Аврил Лавин и групата „Грийн дей“ бяха принудени да сторят същото.

Фестивалът „SXSW“ в САЩ беше отложен, след като Нетфликс, Амазон и Ейпъл отмениха участията си в него. Събитието за развлечения, музика и технологии до сега не е пропускало издание, откакто съществува – от 1987-а.

От Гугъл отмениха най-голямото си ежегодно събитие „I/O“, което беше насрочено между 12 и 24 май в Калифорния. Конференцията на Фейсбук на 5 и 6 май също се провали. Производителите Хуауей, Шаоми и Риълми се отказаха от планирани мащабни събития за представяне на нови устройства.

С появата на първите случаи на COVID-19 у нас всички публични и културни събития бяха отменени – концерти, спектакли, кинопрожекции и дори посещения в музеи и галерии. Има ограничения и при спортните прояви. Мярката е превантивна, за да се ограничи евентуалното разпространение на коронавируса. Шоуто на Ричард Маркс в София също бе отложено - от март за есента. Певецът бе принуден да отмени европейското си турне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай