Вторник,

Кораб заседна в Дунав

От: Администратор -
A
A
A

Кораб заседна в река Дунав край Свищов заради ниското ниво на реката, съобщиха от "Параходство българско речно плаване". За излизане от ситуацията се водят разговори с екипажа на плавателния съд.

Нивото на реката край Русе днес е 125 см и се очаква да продължи да спада, това съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) Павлин Цонев, цитиран от "Дарик". Той допълни, че е регистриран само един праг - при Белене, въпреки ниското ниво на реката. Участъкът е с дължина около 20 и там ситуацията е доста критична, като тя се следи непрекъснато от няколко седмици.

Хидрографският кораб "Вит" е на пост в района и прави измервания, за да може навреме да предостави точна и ясна информация ка корабоплавателите. За удълбочаване на критичните зони не може да става въпрос, единственото което се прави в момента е корекция на фарватера, обясни Цовен.

Край островите Батин, Вардим и край с.Попина се правят редовно замервания. Не се очаква подобряване на ситуацията, защото в горния участък на Дунав не се очакват валежи.

Директорът на АППД Павлин Цонев съобщи, че по новите оперативни програми се кандидатства за драгажно обоудване, което да помага в подобни ситуации, но доставката му се очаква след 2-3 години.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички