Компютри на площадите за Чудесата

Компютри на площадите за Чудесата | StandartNews.com

Кметове вадят компютри на площадите заради националния електронен вот за Чудесата на България. Референдумът се провежда от в. "Стандарт" на специализирания сайт "Чудесата на България" (www.bgchudesa.com) и в агенция "Стандарт нюз" (www.standartnews.com).

От 2 август българите дават гласа си за най-големите археологически открития у нас на новото хилядолетие. "Електронната бюлетина" се пуска с имейл, така че няма проблем много хора да гласуват от един компютър, айпад или телефон.

Първа лаптопи на площада вади кметицата на Казанлък Галина Стоянова. Общината има опит от миналогодишния вот за топ 10 на родните предложения за ЮНЕСКО, когато кметството мобилизира целия град. Тогава само за 2 седмици Долината на тракийските царе, която бе в дъното на класацията, се изкачи до топ 5.

В момента златната маска на Терес, главата на Севт III и останалите открития на Георги Китов в Долината са на второ място след най-стария град в Европа Провадия-Солницата.

По примера на Казанлък компютри на площада ще извадят следващата седмица в Кърджали. Кметът Хасан Азис и областният управител Бисер Николов ще гласуват публично за местната гордост Перперикон. Градът е твърдо решен да се пребори за първото място в класацията. Скалният град на траките е един от най-посещаваните обекти у нас, хората трябва да имат предвид това, когато правят своя избор за откритие номер 1 на хилядолетието, категорични са от кметството. Оттам припомнят, че за откриването на светилището през 2002 г. гръмнаха всички световни медии - CNN, Евронюз, "Файненшъл таймс", "Ню Йорк таймс", "Индипендънт". През 2009 г. пък без никакво лобиране от страна на България Перперикон бе включен в престижната британска енциклопедия на 50-те свещени паметника в света от Сантяго де Компостела до Мачу Пикчу.

Жега за гласуване ще даде от компютрите на площада и кметът на Белоградчик Борис Николов. Градът участват в надпреварата с праисторическите находки в пещерата "Козарника"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай