Коледна добавка за половината пенсионери

100 000 нови работни места догодина

Коледна добавка за половината пенсионери | StandartNews.com

София. Повече от половината пенсионери ще получат коледна добавка към пенсиите си, обяви социалният министър Тотю Младенов. Той обясни, че не става дума за 13-та пенсия и не се ангажира с размера на добавките.

Според министъра в края на ноември ще има информация колко пари могат да очакват в допълнение възрастните хора.

"Страната ни има добър тристълбов пенсионен модел. Ако в него има проблем, той е в професионалното пенсиониране за работещи първа и втора категория труд", каза Младенов пред Дарик. 

"Универсалните частни пенсионни фондове, където хората, родени след 31 декември 1959 г. се осигуряват в тях, най-рано след 8-10 години ще започнат да плащат пенсии. Така че, емоционални изказвания на тази тема не бива да има. Всичко трябва да бъде направено на много добри разчети. Допълнителна реформа трябва да има единствено в професионалните пенсионни фондове. Там според мен е проблемът, а не в универсалните", коментира още социалният министър.

„С европейски средства ще разкрием над 100 000 нови работни места още през 2013 г.”, съобщи Младенов в предаването „Факторът Кошлуков” в националния ефир на TV7. Той уточни, че тази възможност се разкрива благодарение на успешното изпълнение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, по която от нейния старт досега вече са били изплатени 681 милиона лева.


Предстои подписването на договори със 166 общини за подпомагане на домовете за възрастни хора и хора с увреждания, каза министър Младенов. Той увери, че догодина ще бъдат увеличен и размерът на средствата за лични асистенти на хората с увреждания и това ще позволи над 17 000 лични асистенти да се грижат за над 35 000 хора с увреждания. Тези средства ще бъдат осигурени изцяло от оперативната програма, а до момента близо 10 на сто от българските граждани са се възползвали от мерките, предвидени в тази програма, изтъкна министърът.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай